Miljöpartiet bjuder in regeringen till samtal | Fria.Nu
Fria Tidningen

Miljöpartiet bjuder in regeringen till samtal

Efter hoten om att dra sig ur den migrationspolitiska överenskommelsen bjuder nu Miljöpartiet in alla regeringspartierna till diskussion. Om de inte får igenom en ändring av innebörden i begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” rivs samarbetet upp.

Det var för två veckor sedan som Miljöpartiet hotade att bryta den migrationspolitiska överenskommelsen med regeringen. Bakgrunden var ett uttalande från migrationsminister Tobias Billström, som de uppfattade som att han stängde dörren för en ändring av innebörden i begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” så att fler får stanna i Sverige.

– Vi tycker att det är märkligt att Tobias Billström har uttryckt att det inte går att förhandla om begreppet synnerligen ömmande omständigheter, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Sedan två veckor har förhandlingarna varit frysta. Men i söndags skickade Miljöpartiet ut en inbjudan till regeringspartierna för att diskutera den migrationspolitiska överenskommelsen.

– Vi vill ha ett möte så snart som möjligt för att höra om de övriga delar Billströms uppfattning i frågan, säger Anders Wallner.

Emma Henriksson, migrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, menar att KD i sak har samma ambitioner som Miljöpartiet. De vill bredda begreppet ”synnerligen ömmande” till ”särskilt ömmande” när det gäller barn som söker asyl i Sverige samt deras familjer.

– Men som det ser ut nu är ju inte det med i överenskommelsen. Om Miljöpartiet inte vill vara med längre kan inte vi hålla fast dem, men det är upp till alla fem partier att vårda överenskommelsen, säger Emma Henriksson.

Precis som tidigare hävdar Miljöpartiet att någon form av förändring av begreppet krävs för att de ska fortsätta samarbeta i migrationsfrågorna med regeringen.

Enligt ramöverenskommelsen med regeringen ingår en skrivning om ökad effektivitet när det gäller av- och utvisningar, som går i linje med den kritiserade arbetmetoden Reva, som står för Rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete. Miljöpartiet, som hårt har kritiserat Reva, menar att de inte har något ansvar för de åtgärder som genomförs.

– Det går att effektivisera av- och utvisningar genom att korta tiden mellan att utvisningsbeslutet fattas till att den berörda får beskedet till exempel. Men de åtgärder som polisen använder nu var aldrig uppe på förhandlingsbordet, utan är helt regeringens eget beslut, säger Anders Wallner.

Annons

Rekommenderade artiklar

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

Vego blir norm i vården

Avdelning 24 visade vägen. Nu blir vegetarisk kost huvudalternativ inom hela slutenvården i Norra Stockholms psykiatri.

Stockholms Fria

Hårdare tag mot EU-migranter

Avhysningarna av EU-migranter tar allt brutalare former sedan Farstapolisen infört nolltolerans mot bosättningar.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu