Uppsala Fria

Nu är tidig diagnos möjlig för ”Hedesundasjukan”

Med symptom som inte visar sig före fyrtioårsåldern har den så kallade ”Hedesundasjukan” varit svår att diagnostisera tidigt. En forskargrupp vid Uppsala universitet har nu kartläggt uppkomsten av denna ärftliga sjukdom vilket radikalt förändrar möjligheterna.

Sjukdomen som även är känd som Welanders distala myopati, WDM, fick smeknamnet ”Hedesundasjukan” på grund av att ett förhållandevis stort antal människor har drabbats av den i gränsområdet mellan Gästrikland och Uppland, kring byn Hedesunda. Men sjukdomen är även spridd längst med norrlandskusten, vilket gör WDM till en av de vanligaste muskelsjukdomarna i Sverige.

Sjukdomen, som orsakas av en ärftlig mutation, kännetecknas genom muskelförtvining i händer, och fötter. Detta leder till kraftigt försämrad finmotrik men även förmågan att gå försämras.

Niklas Dahl leder den forskargrupp som har lyckats klarlägga orsaken till sjukdomen. Han berättar att man nu kan använda kunskapen för att diagnostisera sjukdomen i ett mycket tidigt skede hos människor som upplever symptomen.

– Att få en klar diagnos skapar en ökad trygghet hos de drabbade. Då kan de förbereda sig mentalt och planera sin tillvaro bättre, menar Niklas Dahl.

Att inom en framtid kunna bota sjukdomen är inte möjligt i nuläget. Men Niklas Dahl är optimistisk till någon typ av behandling på lång sikt.

– Vi har nu har ett helt annat utgångsläge och kan på ett precisare sätt testa mediciner vars egenskaper passar mekanismer som orsakar sjukdomen. WDM har tidigare inte kunnat förutsägas innan symptom brutit ut. Men med dessa framsteg är det nu möjligt för barn med föräldrar som lider av WDM att få en diagnos, berättar Niklas Dahl.

Mutationen bakom sjukdomen ger sämre funktion för ett specifikt protein som i sin tur reglerar hur stor mängd av en viss typ av molekyler ska utvecklas till färdiga proteiner. Utöver den nedsatta finmotoriken, leder detta även till en sämre styrka i händer och fötter. Detta grundar sig den muskelförtvining som sker på grund av nedsatt ämnesomsättning i muskelcellerna. Men Niklas Dahl ser ingen koppling mellan ett insjuknande och fysiskt arbete.

– Nej, fysiska arbetande människor får inte allvarligare symptom, dessa är väldigt individuella. Så nu när vi kan ge en diagnos tidigt så kommer vi inte avråda någon från att avstå från fysiska arbeten eller aktiviteter. Däremot kanske de inte ska välja ett yrke som kräver stor fingerfärdighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund försvarar sin skolpolitik

Jan Björklund (FP) är på lästurné och i onsdags fick Flogstaskolans klass 3 A besök av utbildningsminstern. Efter att ha läst högt för barnen fick han besvara en rad frågor rörande betyg och satsningen på nya karriärsmöjligheter för lärare.

Uppsala Fria

Att leva med blöja och impotens

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige idag och även den som tar flest mäns liv varje år. Behandlingen av sjukdomen kan ofta leda till både inkontinens och förlorad sexuell förmåga. Problem man ogärna pratar om.

Uppsala Fria

Manifestation för en plats i värmen

Vinterkylan kan vara farlig för den som saknar ett hem. Samtidigt stängs de offentliga platserna för behövande. Det hävdar nätverket Aktion för ett varmare Stockholm. Den 25 januari manifesterade de för allas rätt till staden och tak över huvudet.

Stockholms Fria

Förskolors hyror marknadsanpassas

Alliansen i Stockholms Stad planerar att kraftigt höja hyrorna för ett femtiotal förskolor, enligt ett förslag som just nu diskuteras av politikerna. "Det blir högre kostnader för förskolorna, som kan få dra ner på lokalytan eller personal", säger Ann Mari Engel, ledamot för Vänsterpartiet i Stockholms Stads kommunfullmäktige.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu