Uppsala Fria

Att leva med blöja och impotens

Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige idag och även den som tar flest mäns liv varje år. Behandlingen av sjukdomen kan ofta leda till både inkontinens och förlorad sexuell förmåga. Problem man ogärna pratar om.

Tabun

Del 1 av 4: Prostatacancer

Med en diagnos som i snitt sätts strax innan sjuttioårsdagen var prostatacancern länge en sjukdom som förknippades med livets slutskede. Men i och med att medellivslängden har ökat, så har detta förändrats. I dag lever 75 000 människor med prostatacancer i Sverige medan 2 500 dör av sjukdomen varje år.

Calle Waller är ordförande för Prostatacancerförbundet i Uppsala län och berättar att cancern bekämpas med strålning eller kirurgiska ingrepp. Men båda dessa behandlingsmetoder, oavsett utgång, leder ofta till inkontinens eller kraftigt nedsatt sexlust.

– Prostatan ligger tätt intill de sexuella nerverna. Att inte skada dessa vid ett kirurgiskt ingrepp är nästan omöjligt. Strålningsbehandlingen skadar inte lika mycket, men problem kan uppstå även där. Men de flesta som får prostatacancer i dag har många år av ett i övrigt friskt liv framför sig, säger Calle Waller.

Graden av inkontinens kan variera kraftigt och Calle Waller menar att det snarare är oron i samband med inkontinensen som hämmar livskvalitén. Han berättar att många drar sig för att besöka exempelvis biografer eller teatrar då de är rädd för att de inte ska kunna hålla tätt. Av samma anledning kan längre resor vara avskräckande.

– Jag pratade en gång med en man som varje gång han skulle resa var tvungen att ta med sig en extra resväska bara för att få med sig alla skydden han behövde.

Nedsatt sexuell förmåga påverkar också livskvalitén för både mannen och hans partner. Waller menar att sexualiteten är en grundpelare i mannens identitet och förlusten medför ofta sänkt självförtroende samt depression.

– Det finns mediciner som kan motverka nedsatt sexuell förmåga. Tyvärr är de dyra och täcks inte av högkostnadsskydd, säger Calle Waller.

Prostatacancern har hamnat på efterkälken i förhållande till exempelvis bröstcancern, både när det gäller forskning och vårdresurser. En orsak är att det för många fortfarande är tabubelagt för mannen att prata om problem som berör underlivet, menar han.

– Det finns bra hjälpmedel idag för inkontinens, men många blir ändå oroliga för att det exempelvis ska lukta. Att bära blöja är något de allra flesta drar sig för och många lider i det tysta.

Alla har rätt till hjälp och information. Men på grund av de hårda besparingskraven för landets sjukhus ser dock verkligheten annorlunda ut, säger Calle Waller.

Fakta: 

<h2>Uppsala fria tittar på tabun under fyra veckor framåt. I vår första artikel berör vi prostacancer och dess konsekvenser. </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya bud om Råstasjön

För ett par veckor sedan skrev vi om exploateringsplanerna för Råstasjön i Solna och motståndet mot dem. Nu börjar den borgerliga majoriteten i kommunen att presentera alternativa lösningar. Men rädslan finns att de bara vill blidka opinionen.

Stockholms Fria

Karta visar hur Skånes stränder försvinner

Skåne är den del av Sverige som drabbas hårdast av stranderosion. Med stigande havsnivåer väntas än mer av kusten försvinna. Därför jobbar nu Sveriges geologiska undersökning (SGU) med att ta fram ny information om hur stränderna faktiskt ser ut – och var riskerna är störst.

Skånes Fria

”Ny teknik är inte lösningen”

Förnybar energi

Till år 2020 ska halva Sveriges energianvändning komma från förnyelsebara energikällor. De mest hållbara alternativen anses vara sol, vind och vatten. I sista delen av vår artikelserie intervjuar vi Alf Hornborg, professor i humanekologi vid Lunds universitet.

Skånes Fria

”Är Lund ett annat land?”

Papperslösa

På tåget, cykelbanan, torget eller gatan. Att kontrolleras och bli krävd på legitimation är inget ovanligt för Danial Feroz och Abbas Shahbazi. ”Man känner sig som en kriminell”, säger Danial Feroz.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu