Internationell hbtq-konferens i Sverige | Fria.Nu
Fria Tidningen

Internationell hbtq-konferens i Sverige

Under veckan samlas 350 hbtq-aktivister från 117 olika länder i Stockholm. Det är den internationella organisationen ILGA:s världskonferens och som värd står svenska RFSL.

Ett par dagar innan nobelveckan drog igång startade ILGA sin förkonferens. Den 8–12 december arrangeras specialkonferenser med olika teman, bland annat ett ungdomsforum och en konferens fokuserad på transpersoners rättigheter, samt en konferens för deltagare från Mena-regionen, Mellanöstern och Nordafrika.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, befinner sig på konferensen och har precis deltagit i en workshop om transpersoners rättigheter när Fria Tidningen får tag på henne, på måndagen.

– När vi tävlade om att vara värd för konferensen så var ett av våra starkaste argument att vi skulle säkerställa så stor närvaro från så många länder som möjligt. Det möjliggjordes bland annat genom att medel från Sida kunde användas till ett visst antal resestipendier, säger hon.

Huvudkonferensen pågår den 10–16 december och på invigningen som hålls i dag kommer bland annat statsminister Fredrik Reinfeldt, Argentinas vice president Amado Boudou och Amnesty Internationals generalsekreterare Salil Shetty att hålla tal. Programmet för veckan innehåller frågor som hbtq-personers globala mänskliga rättigheter och hälsofrågor, och så blir det en del filmvisning.

– Att Fredrik Reinfeldt är en av invigningstalarna skickar en tydlig signal att vi i Sverige tycker att hbtq-personer är viktiga. Det blir en oerhört stark symbol för länder där en sådan här konferens aldrig skulle kunna äga rum, säger Ulrika Westerlund.

Men hon säger att det fortfarande finns mycket kvar att göra, bland annat vad gäller den negativa utvecklingen kring hbtq-personers rättigheter i länder som Uganda och Ryssland. Det till skillnad från Argentina som går i bräschen för transpersoners rättigheter.

För första gången kommer ett pris som ILGA instiftat, ILGA Award, att delas ut. Priset har tilldelats Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner, med motiveringen att landet under kort tid infört såväl könsneutralt äktenskap som en mycket progressiv lag som reglerar fastställande av nytt juridiskt kön och könskorrigerande behandlingar.

– Konferensens stora fokus är ju nätverksmöjligheterna. Att vi tar lärdom av varandras erfarenheter och kunskaper, och att hela hbtq-rörelsen stärks, säger Ulrika.

Fakta: 

Om ILGA:

ILGA, International lesbian, gay, bisexual, trans and intersex association har 986 medlemsorganisationer från 117 av världens länder. Vartannat år samlas paraplyorganisationen till världskonferens. Vid förra världskonferensen 2010 i São Paolo, Brasilien, utsågs svenska RFSL till arrangör av 2012 års konferens, förlagd i Stockholm.

Annons

Rekommenderade artiklar

Normbrytare på catwalken

Stora modeller blir allt mer synliga i reklam- och modesammanhang. Men kroppsaktivisten och modellen Anna Davidsson varnar för att de stora kedjorna bara hakat på en trend.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu