Fria Tidningen

Kritik mot gripande av papperslösa ungdomar

Gripandet av två papperslösa ungdomar, 17 och 18 år gamla, i Malmö väcker starka reaktioner. Nu menar Vänsterpartiet i Malmö att polisens agerande är en politisk skandal.

Båda ungdomarna, som är från Afghanistan, har levt gömda i mer än ett år tillbaka i väntan på att de enligt Dublinförordningen ska kunna söka asyl i Sverige. I tisdags när det inte var mer än en respektive två månader kvar greps de av den skånska gränspolisens särskilda spaningspatrull. 17-åringen, som nu håller sig gömd på hemlig plats, släpptes på grund av sin låga ålder efter tre timmar i häkte. 18-åringen transporterades till förvaret i Åstorp i väntan på utvisning till Italien – ett land som han inte har anknytning till över huvud taget men som han passerade på vägen till Sverige och, befarar Emma Söderman på Asylgruppen i Malmö, därifrån vidare utvisning till Afghanistan.

– Eftersom de tillhör minoritetsfolkgruppen hazarer har de upplevt många år av hot, våld och förföljelse. Det finns i princip ingen möjlighet för dem till ett drägligt liv varken i Italien eller i hemlandet, säger Emma Söderman.

Den ideella organisationen Asylgruppen kom i kontakt med pojkarna för drygt ett år sedan och har sedan dess stöttat dem med boende och hjälp till skolgång.

– Det finns ett politiskt majoritetsbeslut i Malmö att alla papperslösa barn har rätt till skolgång. Skolan ger rutiner och i alla fall ett mål mat om dagen vilket är mycket positivt för de här barnen. Vi hjälper till så mycket vi kan, men det är en svår situation att leva som papperslös även om man är i kontakt med Asylgruppen, fortsätter Emma Söderman.

I onsdags hölls en manifestation i Malmö för att visa stöd för de två ungdomarna och för andra som lever under utvisningshot. Nu väcks även politiska reaktioner.

– Malmö borde vara en fristad för människor som söker sig ifrån krig, förtryck och fattigdom. Istället jagas barn av polis så här dagar innan skolstarten. Vi lever i en cynisk tid där dessa ungdomar har fråntagits sina mänskliga rättigheter, säger Daniel Sestrajcic, ordförande i Vänsterpartiet Malmö.

Robert Olsson som var med och anordnade onsdagens manifestation menar att många tog tillfället i akt att visa sitt missnöje över svensk migrationspolitik.

– I Skåne har takten för tvångsavvisningar av papperslösa och asylsökande som fått avslag men ännu inte rest hem ökat och många lever i ständig fruktan för den så kallade ”Möllevångspatrullen”.

Det var i tisdags kväll när ungdomarna kom hem efter en fotbollsmatch som de greps. Allt som allt ska ett femtontal poliser varit med i gripandet av tonåringarna. Fria Tidningen har pratat med den gripne 17-åringen som är besviken över polisens, som han upplevde, hånfulla agerande i samband med gripandet.

– Jag accepterar att jag är här utan papper och allt det där. Jag förstår att polisen måste göra det som de gör. Men jag accepterar inte att de skrattar åt mig. Jag trodde inte poliser gjorde sånt. Jag vill att de ser mig som en människa, säger han, och tillägger att det exempelvis tog över en halvtimme för honom att få ett glas vatten.

– De hörde vad jag sa men brydde sig inte om det.

Om två månader kan han söka svensk asyl. Till dess måste han hålla sig gömd.

Kristina Hallander-Spångberg, chef vid gränspolisen i Skåne, varför lägger polisen ner tid på att jaga ungdomar som är så pass nära att kunna söka svensk asyl?

– För att de var efterlysta och när vi träffar på en efterlyst person måste vi följa det uppdraget vi fått.

Men var det nödvändigt med en så pass stor polisiär insats?

– De ringde efter hjälp från Asylgruppen de är knutna till och det gjorde att vi var tvungna att kalla in förstärkning. Att det sedan hände på Sevedsplan gjorde att det kom fler poliser än det skulle ha gjort än om det hade skett på en annan plats.

Fakta: 

Dublinförordningen:

Dublinförordningen är en EU-regel som styr vilket land som har ansvar för en asylprövning. Normalt blir det land där personen först har ansökt om asyl eller vistats i ansvarigt för prövning. Det innebär att den som tar sig vidare till Sverige eller annat EU-land inte får sina asylskäl utredda i det landet utan sänds tillbaka till första asylland. Om en asylsökande utan tillstånd passerat gränsen till en medlemsstat ansvarar medlemsstaten för prövningen av asylansökan. Det ansvaret upphör efter 12 månader efter det datum då gränsen korsades.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fler förbud mot avverkning av skog

Skogsstyrelsen skärper ytterligare tillsynen av skogsvårdslagen. I fortsättningen ska beslut om förbud mot avverkning och föreläggande kunna tas utan ett fältbesök. Naturvårdsorganisationen Skydda skogen är försiktigt positiv.

Fria Tidningen

Barnfamilj hänvisas till internflykt

Efter tre år i Sverige utvisas en barnfamilj från Dalarna och hänvisas av Migrationsverket till internflykt inom Afghanistan. Det trots att en halv miljon afghanska internflyktingar enligt Amnesty lever i misär med risk att dö till följd av svält och sjukdomar.

Fria Tidningen

Kalix får neka elever finskundervisning

Skolinspektionen ger Kalix kommun rätt när det gäller beslutet att säga nej till modersmålsundervisning i finska för 37 elever. Det trots att minoritetsspråklagen som trädde i kraft 2010 ska stärka minoritetsgruppers grundläggande rättigheter.

Fria Tidningen

Vården lever inte upp till patientmål

Svensk sjukvård lever inte upp till målet att utgå från patienternas perspektiv. Enligt en ny rapport från Myndigheten för Vårdanalys leder detta inte enbart till att patientens tillfrisknande försenas utan gör också vården onödigt dyr.

Fria Tidningen

Kräver att indiskt vapenavtal upphävs

Det svenska granatgeväret av modellen Carl Gustaf som nyligen påträffades i Burma kom från Indien. Det visar ISP:s utredning. Föreningen Svenska Freds kräver nu att vapensamarbetet med Indien stoppas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu