Telia Sonera i hetluften igen | Fria.Nu
Fria Tidningen

Telia Sonera i hetluften igen

Ekot avslöjade på tisdagsmorgonen att Telia Soneras dotterbolag i Tadzjikistan hjälper regimen att blockera nyhetsportaler. Ett av företagen som blockerar hemsidor är Tcell, ett dotterbolag till Telia Sonera, som i fjol gav 9 miljarder kronor i vinst.

Till de blockerade nyhetsportalerna hör de stora ryska nyhetsbyråerna Ria och Lenta, tevekanalen Vesti, regionala oberoende nyhetsbyrån Fergana och den ledande tadzjikiska nyhetsportalen news.tj. Även Youtube har blockerats. Och det är inte första gången Telia Sonera hamnat i hetluften. Redan i våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att teleoperatören samarbetat med diktaturer i bland annat Uzbekistan.

Efter avslöjandet överväger nu Svenska journalistförbundet att lämna teleoperatören och säga upp sin fasta telefoni och mobilabonnemang.

– Det känns inte bra att Telia Sonera fortsätter att hjälpa diktaturer på det sättet. Vi kan välja två vägar: antingen att lämna operatören eller att behålla den och försöka påverka Telia Sonera att ändra sig. Jag ska diskutera med förbundsstyrelsens AU om hur vi ska hantera det här, säger förbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg till tidningen Journalisten.

Annons

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

© 2018 Fria.Nu