Fria Tidningen

Telia Sonera i hetluften igen

Ekot avslöjade på tisdagsmorgonen att Telia Soneras dotterbolag i Tadzjikistan hjälper regimen att blockera nyhetsportaler. Ett av företagen som blockerar hemsidor är Tcell, ett dotterbolag till Telia Sonera, som i fjol gav 9 miljarder kronor i vinst.

Till de blockerade nyhetsportalerna hör de stora ryska nyhetsbyråerna Ria och Lenta, tevekanalen Vesti, regionala oberoende nyhetsbyrån Fergana och den ledande tadzjikiska nyhetsportalen news.tj. Även Youtube har blockerats. Och det är inte första gången Telia Sonera hamnat i hetluften. Redan i våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att teleoperatören samarbetat med diktaturer i bland annat Uzbekistan.

Efter avslöjandet överväger nu Svenska journalistförbundet att lämna teleoperatören och säga upp sin fasta telefoni och mobilabonnemang.

– Det känns inte bra att Telia Sonera fortsätter att hjälpa diktaturer på det sättet. Vi kan välja två vägar: antingen att lämna operatören eller att behålla den och försöka påverka Telia Sonera att ändra sig. Jag ska diskutera med förbundsstyrelsens AU om hur vi ska hantera det här, säger förbundets kanslichef Eva-Maria Kollberg till tidningen Journalisten.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu ska Sjumilaskolan organiseras om

Stora arbetsmiljöproblem kommer fram i en ny kartläggning av Sjumilaskolan, som GFT tidigare rapporterat om. Stadsdelens ordförande kritiserar nu fack och skolledning.

Elin Schwartz

Göteborgs Fria

”I helgen brann ett migrantläger..”

Så börjar Elin Grelson Almestad sitt tack och hej-brev till GP:s ledning där hon fram till i dag varit kulturskribent. Anledningen är att hon inte kan eller vill stå bakom tidningens nya politiska profilering.

Göteborgs Fria

© 2015 Fria.Nu