Fria Tidningen

UD ifrågasätter Ecuadors asylskäl

I torsdags meddelade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino att Julian Assange beviljas politisk asyl i landet. Några av skälen som han angav var att Assange inte skulle få en rättvis rättegång och att han riskerar dödsstraff i USA. Under presskonferensen sa han också att Sverige ombetts ge garantier på att Assange inte skulle utlämnas till USA men att alla sådan garantier har avvisats.

Svenska Utrikesdepartementet, UD, slår ifrån sig. Anders Jörle, presschef på UD, säger till TT att Assange har beviljats asyl på felaktig grund eftersom han inte, enligt både svensk lag och Europakonventionen, kan utelämnas till USA eftersom landet utdömer dödsstraff. Utrikesminister Carl Bildt kommenterade också Patinos uttalanden på Twitter: ”Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta”.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu ska Sjumilaskolan organiseras om

Stora arbetsmiljöproblem kommer fram i en ny kartläggning av Sjumilaskolan, som GFT tidigare rapporterat om. Stadsdelens ordförande kritiserar nu fack och skolledning.

Elin Schwartz

Göteborgs Fria

”I helgen brann ett migrantläger..”

Så börjar Elin Grelson Almestad sitt tack och hej-brev till GP:s ledning där hon fram till i dag varit kulturskribent. Anledningen är att hon inte kan eller vill stå bakom tidningens nya politiska profilering.

Göteborgs Fria

© 2015 Fria.Nu