Fria Tidningen

UD ifrågasätter Ecuadors asylskäl

I torsdags meddelade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino att Julian Assange beviljas politisk asyl i landet. Några av skälen som han angav var att Assange inte skulle få en rättvis rättegång och att han riskerar dödsstraff i USA. Under presskonferensen sa han också att Sverige ombetts ge garantier på att Assange inte skulle utlämnas till USA men att alla sådan garantier har avvisats.

Svenska Utrikesdepartementet, UD, slår ifrån sig. Anders Jörle, presschef på UD, säger till TT att Assange har beviljats asyl på felaktig grund eftersom han inte, enligt både svensk lag och Europakonventionen, kan utelämnas till USA eftersom landet utdömer dödsstraff. Utrikesminister Carl Bildt kommenterade också Patinos uttalanden på Twitter: ”Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta”.

Annons

Rekommenderade artiklar

Polis i kavallerichock mot demonstranter

Antirasism

Ridburen polis red ner flera demonstranter i samband med lördagens demonstration mot Svenskarnas parti (Svp) i Malmö. En demonstrant blev överkörd av en polisbil.

Skånes Fria

© 2014 Fria.Nu