Fria Tidningen

Moskva satsar på sina gatukonstnärer

Babusjkin norr om Moskva skulle kunna se ut som vilken annan lagom lugn och tråkig betongförort från det sovjetiska sextiotalet som helst, med sina obligatoriska Lenin- och Pusjkinstatyer och gator med namn som Kominterngatan och Menzjinskijgatan, efter den polske kommunisten Vjatjeslav Menzjinskij som var ledare för den sovjetiska säkerhetspolisen i slutet av tjugotalet.

Men förorten, som fått sitt namn efter den sovjetiske flygaren Michail Babusjkin som föddes här 1893, skiljer sig numera från alla andra Moskvaförorter efter att husens fasader för ett par år sedan, med tillstånd från staden, smyckades i färgglada graffitimålningar av lokala och hitresta gatukonstnärer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Verklighet överträffar dikt

Samtidigt som John Le Carrés Tinker, Tailor, Soldier, Spy just nu ger oss möjlighet att återuppleva kalla krigets spiondramatik på bioduken, visar det sig som så ofta att verkligheten överträffar dikten och att kalla kriget inte är slut.

Fria Tidningen

Flaggade för ny rysk revolution

I protest mot fattigdomen i landet fäste tre aktivister i söndags en piratflagga på legendariska pansarkryssaren Aurora i S:t Petersburg.

Fria Tidningen

Skottpengar på sanningen

När Sovjetunionen föll samman 1991 blev Georgien en självständig stat. Samtidigt bröt sig de georgiska regionerna Sydossetien och Abchazien loss och förklarade sig självständiga från Georgien, vilket resulterade i ett blodigt krig där Georgien till sist förlorade kontrollen över utbrytarregionerna och en internationell fredsbevarande styrka, främst bestående av ryssar, upprättades.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu