Fria Tidningen

Snowden, Putin & västmakternas hyckleri

Visselblåsaren, eller rättare sagt dissidenten, Edward Snowden, söker asyl i Ryssland. Likt huvudpersonen i Graham Greenes kalla kriget-roman Den mänskliga faktorn (1978), har Snowden tvingats fly från Väst till Öst.

Graham Greenes roman chockade på sin tid många genom att vända på perspektiven i vår västerländskt präglade kultur, och skildra en man som hoppade av från den ”goda” sidan, USA-England, för att söka skydd i ”ondskans imperium”, Sovjetunionen. Men likt i Graham Greenes roman är det för Edward Snowden i verkligheten också en fråga på liv och död.

En del tycker kanske att Edward Snowden är en hycklare, som efter att ha avslöjat masspioneriet och de demokratiska inskränkningarna i USA, nu söker skydd i Ryssland, som inte direkt är ett världsledande land vad gäller demokratiska rättigheter och en stat som nog också spionerar ganska systematiskt på sina invånare. Men det avslöjar snarare västvärlden som hycklande, när Snowden nu tvingas söka asyl i Ryssland, eftersom ingen västerländsk ”demokrati” är villig att ta emot honom. Att Edward Snowden nu tvingas i händerna på Putin, förringar inte hans gärning och gör inte Snowden till en sämre människa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vemodsreggae och rap på baktaktsfestival

Med fint väder, en stark artistlista och publik i alla åldrar blev 10-årsjubilerande Öland roots en strålande festival, tycker Jens Ahlberg. På en äng vid havet rymdes bland andra legenden Max Romeo, det återförenade Kultiration med sin folkmusikreggae samt dancehallprinsessan Soom T från Glasgow.

Fria Tidningen

Temperaturen höjs gradvis

Utsätts du sakta och succesivt för radikala förändringar, uppfattas förändringarna inte lika ”radikalt”, skriver Wally Johnsson.

Skånes Fria

Konst i glappet mellan två kulturer

Konstnären Caroline Ljuus jobbar gärna med smärtsamma berättelser, ibland med utgångspunkt i hennes egna erfarenheter som adopterad från Sydkorea. 

Skånes Fria

"Vi nöjer oss inte med några stycken"

Populärkulturen i dag är mansdominerad med få bra kvinnliga förebilder. Kvinnor syns oftast i biroller, som sidekicks eller ögongodis. Det ville skaparna bakom den nya appen Tjejsamlat ändra på genom att skapa ett helt bibliotek fyllt av feministiska tips med kvinnor i fokus
.


Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu