Fria Tidningen

Skottpengar på sanningen

När Sovjetunionen föll samman 1991 blev Georgien en självständig stat. Samtidigt bröt sig de georgiska regionerna Sydossetien och Abchazien loss och förklarade sig självständiga från Georgien, vilket resulterade i ett blodigt krig där Georgien till sist förlorade kontrollen över utbrytarregionerna och en internationell fredsbevarande styrka, främst bestående av ryssar, upprättades.

Dessa två små länder, med egen kultur och eget språk, har sedan dess varit i realiteten självstyrande. Men i augusti 2008 bestämde sig Georgiens västallierade president Micheil Saakasjvili för att återerövra Sydossetien och inledde ett bombardemang av huvudstaden Tschinvali och en efterföljande markinvasion. De georgiska soldaterna slogs dock tillbaka av ryska interventionstrupper. Efter fem dagar var kriget över.

Man ska självklart inte ha några illusioner om Rysslands försvar av Sydossetien. Det genomfördes främst av strategiska skäl och inte av respekt för osseternas rätt till självbestämmande – exemplet Tjetjenien talar för sig självt. Men faktum är att den här gången välkomnades i alla fall de ryska trupperna som befriare i Sydossetien.

I väst framställdes det dock till en början som att Ryssland hade startat kriget i en oprovocerad attack mot Georgien. Det är också den version som Hollywood levererar när man nu har gjort en film om kriget: 5 days of war, av regissören Renny Harlin (Die hard 2, Cutthroat island, The long kiss goodnight) och med Andy Garcia som Georgiens president Saakasjvili.

Huvudrollerna spelas i övrigt av okända skådespelare, men för att få med några tunga namn på filmaffischen har man också anlitat Val Kilmer och Heather Graham för varsin liten biroll – så små att man riskerar att missa dem ifall man blinkar.

Det börjar dock i krigets Irak. En grupp amerikanska journalister, filmens huvudpersoner, blir plötsligt överfallna av ondskefulla irakiska soldater som öppnar eld mot deras bil. Det ser mörkt ut men i sista stund blir de räddade av – inte amerikanska eller brittiska, utan georgiska soldater som dyker upp i pansarbilar och jagar bort irakierna. Georgien deltog ju också i Coalition of the willing med tvåtusen soldater till invasionen av Irak.

I nästa stund är vi tillsammans med de amerikanska journalisterna på ett bröllop i Georgien. Plötsligt attackeras bröllopsfesten av ryska bombplan och kriget har börjat i filmens värld.

Enligt officiella siffror dödades 224 civila georgier i kriget. Det var förstås fruktansvärt. Därför är det också ett verkligt hån mot de människor som dog på riktigt när det i filmens värld ”dör” betydligt fler georgier än så. Dessutom dödades 365 sydosseter av de georgiska soldaterna, men det får vi inte veta något om i filmen.

5 days of war har två huvudspår. Det ena skildrar de amerikanska journalisterna som bevittnar och filmar hur ryssarna genomför en massavrättning i en georgisk by. Vi får följa dem i deras kamp för att få ut den skakande filmsnutten ur landet. De jagas av en otäck tatuerad rysk soldat (kosack är han till och med) som försöker förstöra det minneskort där filmen är sparad.

Det slutar i alla fall ”lyckligt”, journalisterna lyckas sända filmen och världen får se massakern. Men någon sådan filmsekvens av en massavrättning har inte dykt upp i verkligheten så historien framstår som ganska fånig.

Den andra storyn är ännu larvigare. Här för vi följa Saakasjvilis politiska kamp för att få omvärlden att reagera mot Ryssland: ”Varför sviker USA oss, vi hjälpte ju dem i Irak?”. Framför allt vill han att EU ska skicka en kommission för att utreda händelserna och fördöma Ryssland.

Till slut får Saakasjvili som han vill och håller ett tal om frihet till sitt folk, tillsammans med en handfull ditresta EU-dignitärer vid presidentpalatset i Tbilisi.

Det ironiska med det slutet är att EU i verkligheten också skickade en kommission till Georgien – ”Independent International Fact Finding Mission”. Men den slog fast att det var Georgien som startade kriget.

Filmen inleds med det klassiska citatet ”Krigets första offer är sanningen”. Sällan har en film försetts med en så lyckad tagline, om än omedvetet ironisk i det här fallet.

Fakta: 

Film

days of war

Regi Renny Harlin I rollerna Andy Garcia, Anna Walton, Antje Trauer, Rupert Friend, Val Kilmer, Heather Graham m fl.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Verklighet överträffar dikt

Samtidigt som John Le Carrés Tinker, Tailor, Soldier, Spy just nu ger oss möjlighet att återuppleva kalla krigets spiondramatik på bioduken, visar det sig som så ofta att verkligheten överträffar dikten och att kalla kriget inte är slut.

Fria Tidningen

Flaggade för ny rysk revolution

I protest mot fattigdomen i landet fäste tre aktivister i söndags en piratflagga på legendariska pansarkryssaren Aurora i S:t Petersburg.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu