Verklighet överträffar dikt | Fria.Nu
Fria Tidningen

Verklighet överträffar dikt

Samtidigt som John Le Carrés Tinker, Tailor, Soldier, Spy just nu ger oss möjlighet att återuppleva kalla krigets spiondramatik på bioduken, visar det sig som så ofta att verkligheten överträffar dikten och att kalla kriget inte är slut.

I förra veckan erkände Storbritannien plötsligt att de spionerat på Ryssland med hjälp av en konstgjord sten fylld med högteknologisk utrustning placerad i en park i Moskva. ”Stenen” hade använts för att överföra information mellan fyra brittiska agenter och två ryska medborgare som sålde statshemligheter till Storbritannien.

Historien som först förnekades av britterna går mer än fem år tillbaka i tiden, och har sedan dess använts av medier och politiker i väst upprepade gånger som exempel på hur Ryssland inte skyr några medel för att fantisera ihop de mest galna anklagelser i sin ”paranoida nationalistiska propaganda” mot väst.

När ryssarna 1960 sköt ner det amerikanska spionflygplanet U2 över sovjetisk mark förnekade USA att något sådant spionplan hade funnits. Men Chrusjtjov kunde då visa upp den amerikanska piloten Francis Gary Powers, som överlevt nedskjutningen, och amerikanarna kunde inte annat än att under förnedrande omständigheter erkänna att de kränkt sovjetiskt territorium.

Men när Ryssland år 2006 försökte ställa Storbritannien till svars vid uppdagandet av den aktuella skandalen, och dessutom kunde visa upp spionstenen och videofilmer på de fyra brittiska agenterna i handling, envisades britterna med att förneka anklagelserna som skrattretande. Den brittiska versionen har hittills varit den gällande.

Så helt oväntat fem år senare erkänner nu Tony Blairs stabschef Jonathan Powell plötsligt att spionstenen var verklig: ”Det finns inte mycket att säga, spionstenen var pinsam”, citeras han i Svenska dagbladet, och enligt Moscow times säger han: ”Det finns ingen anledning att be om ursäkt eller att lova att det inte kommer hända igen.”

Ryssarna är självklart inte heller oskyldiga vad gäller att spionera mot väst. År 2010 avslöjades en rysk spioncell verksam i USA, och även den historien var som hämtad direkt ur en spionthriller. Flera av agenterna hade planterats redan för över 20 år sedan av KGB för att spionera på jänkarna, och efter Sovjets fall fortsatte de att arbeta för Rysslands nya underrättelsetjänst SVR. En av de tio spionerna, den unga, vackra Anna Chapman, framställdes dessutom som en riktig ”Bondbrud” i nyhetsrapporteringen.

Hur som helst kom det brittiska erkännandet om spionstenen väldigt lägligt för Putin och kommer att stärka honom inför det stundande presidentvalet 4 mars. Han har redan anklagat den liberala oppositionen och demonstranterna på gatan för att vara i maskopi med utländska makter, en anklagelse som nu framstår som mer trovärdig, oavsett om den är sann eller inte.

Fakta: 

Krönika

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Flaggade för ny rysk revolution

I protest mot fattigdomen i landet fäste tre aktivister i söndags en piratflagga på legendariska pansarkryssaren Aurora i S:t Petersburg.

Fria Tidningen

Skottpengar på sanningen

När Sovjetunionen föll samman 1991 blev Georgien en självständig stat. Samtidigt bröt sig de georgiska regionerna Sydossetien och Abchazien loss och förklarade sig självständiga från Georgien, vilket resulterade i ett blodigt krig där Georgien till sist förlorade kontrollen över utbrytarregionerna och en internationell fredsbevarande styrka, främst bestående av ryssar, upprättades.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu