Tvångssterilisering strider mot Europakonventionen | Fria.Nu
Uppsala Fria

Tvångssterilisering strider mot Europakonventionen

Kravet på sterilisering för att göra ett juridiskt könsbyte strider mot Europakonventionen. Det slog förvaltningsrätten fast när uppsalabon Simon fick rätt mot Socialstyrelsen. Men myndigheten ska överklaga.

Steriliseringskravet är ett påtvingat kroppsligt ingrepp som strider mot den rätt till privatliv som Europakonventionen garanterar. Det slog förvaltningsrätten i Stockholm fast när kravet för första gången prövades i svensk domstol.

– Det är tragiskt att det är rättsväsendet som ligger i framkant när de gäller de mänskliga rättigheterna och inte de folkvalda, säger Kerstin Burman, juristen som drivit fallet för Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Socialstyrelsens rättsliga råd, som varit motpart i målet, har bara sett till den svenska lagstiftningen, menar hon.

– Jag tror det är viktigt för alla som varit engagerade i frågan att rättsväsendet tagit ställning och att vi fått ett kvitto på att Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter också i praktiken gäller.

Simon, som är den första transpersonen som utmanat steriliseringskravet i rätten, var överlycklig när domen meddelades.

– Jag vågar knappt tro att det är sant. Det här påverkar så många människor, sa han strax efteråt.

Men bara någon dag senare förklarade Socialstyrelsen att de tänker överklaga domen till kammarrätten. Detta trots att förvaltningsrätten i Sverige och domstolar i flera andra europeiska länder slagit fast att kravet strider mot de mänskliga rättigheterna. För Simon innebär det ytterligare väntan innan han kan få juridisk status som man.

Att HBT- rörelsen går via domstolarna istället för via politikerna är inte ovanligt i Europa, menar Ulrika Westerlund på RFSL.

– I många länder har sådana lagar åsidosatts av domstolar. I Tyskland finns en lag som liknade den svenska men som i rätten bedömdes bryta mot grundlagen och även i Italien ogiltigförklarades en liknande lag i rätten, säger hon.

Också frågan om skadestånd till dem som tvingats genomgå en sterilisering för att byta juridiskt kön får nu vänta tills kammarrätten meddelat sin dom. Men Ulrika Westerlund på RFSU är ändå försiktigt optimistisk.

– Andra grupper som blivit tvångssteriliserade har fått skadestånd, säger hon.

Fakta: 

Kravet på sterilisering har funnits sedan år 1972 i den så kallade könstillhörighetslagen.

Frågan har drivits politiskt i flera år, men det av Kristdemokraterna styrda socialdepartementet har blockerat en lagändring. Innan riksdagen öppnade i höstas lovade flera borgerliga politiker att driva frågan genom utskotten och på så sätt runda socialdepartementet. Men ingen av ledamöterna levde upp till löftet.

I februari i år beslöt socialministern att kravet på sterilisering vid juridiskt könsbyte ska slopas eftersom det strider mot mänskliga rättigheter. Men lagändringen ska inte träda i kraft förrän tidigast år 2013.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

”Samma lagar gäller på nätet”

Nytt projekt ska motverka kränkningar och trakasserier på internet. "Många tror att internet är laglöst land, men samma lagar gäller även där", säger Lina Gidlund, verksamhetsansvarig på Diskrimineringsbyrån Uppsala (DU).

Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

Uppsala Fria

© 2018 Fria.Nu