Bålsta vårdcentral i konkurs | Fria.Nu
Uppsala Fria

Bålsta vårdcentral i konkurs

Bålsta vårdcentral gick förra veckan i konkurs – med miljonskulder till landstinget. Nu begär landstinget i sin tur moderbolaget MedPro i konkurs i ett försök att få tillbaka skattebetalarnas pengar.

MedPro köpte vårdcentralen av landstinget i mars förra året för 20 miljoner. Bolaget kunde inte betala hela summan på en gång och skulle därför betala en miljon i månaden plus ränta till landstinget. Men betalningar uteblev och i början av juni stoppade landstinget utbetalningarna av vårdersättning till företaget för att istället använda dem för att betala av skulden.

Förra veckan begärdes Bålsta vårdcentral i konkurs av det danska moderbolaget Medpro som fortfarande har en skuld på 15 miljoner kronor till landstinget för uteblivna betalningar och hyra. Landstinget har i sin tur svarat med att begära moderbolaget i konkurs. Medpro hävdar att det inte finns några tillgångar i bolaget, men landstinget tolkar det som att företaget har gjort ett försök att flytta över allt till ett annat bolag för att slippa betala sina skulder.

– Det här är inget som vi accepterar. Vi kommer att göra allt vi kan för att säkra skattebetalarnas pengar. Vårt danska ombud har lämnat in en konkursansökan och vi undersöker nu vilka möjligheter vi har att kräva in de medel som de kan ha försökt föra vidare, säger landstingets chefsjurist Jens Larsson i ett pressmeddelande.

En konkursförvaltare har tagit över driften och ska försöka hitta en köpare, men landstinget i Uppsala län har inga avsikter att ta tillbaka driften i egen regi.

De 11 000 patienter som är listade på vårdcentralen kommer att fortsätta vara det i väntan på ny köpare, om de inte själva väljer att lista sig någon annanstans.

– Det är beklagligt att de inte har klarat sin finansiering. Men för patienterna innebär det i nuläget ingen förändring. Vi förutsätter att konkursförvaltaren driver verksamheten vidare i avvaktan på att man hittar en köpare, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Annika Brehmer till Sveriges Radio Uppland.

Redan vid årsskiftet uppdagades att företaget inte betalat in tjänstepension för sina anställda, men det har senare åtgärdats efter påtryckningar från fackförbunden.

I måndags kom uppsägningarna, samtliga i personalen har sagt upp.

– Det blir förstås en orolig tid för våra medlemmar, men förhoppningsvis får personalen återgå till sina jobb när det kommer en ny ägare, säger Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande i Vårdförbundet Uppsala.

– Det har varit på gång länge, det har varit osäkerheter kring MedPro under en lång tid. Men den politiska viljan är att konkurensutsätta och då tillhör det här spelet, säger hon.

Anette Lindberg på fackförbundet Vision är kritisk till hur upphandlingen hanterades och menar att köparen skulle ha granskats ytterligare.

– Det var en rörig upphandling där verksamhetsövergången för personalen drog ut på tiden. Det borde ha varit en varningsklocka, säger hon.

nyheter@uppsalafria.nu

Annons

Rekommenderade artiklar

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Uppsala Fria

Landstinget tvingas böta miljoner till SOS alarm

Nära sju miljoner kronor. Så mycket ska Uppsala tillsammans med tre andra landsting betala i vite till SOS alarm för att företaget Medhelp, som larmar ut ambulanser i länet, inte svarat i tid. SOS alarm har också sagt upp sitt tilläggsavtal med landstingen.

Uppsala Fria

Att skapa den väljande människan

Utbildningsinsatser ska skapa den väljande människan som gör rationella val. Men människan är inte den ”economic man” som systemet anpassats efter, därför är vi mer lättlurade än någonsin. Det menar Charlotta Bay, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.

Uppsala Fria

Högskoleverket granskar Uppsala universitet för olaglig studieavgift

Uppsala universitet erbjuder svenska studenter att läsa de internationella NOHA-masterprogrammen mot en studieavgift. Men enligt svensk lag ska inte studenter behöva betala för sin utbildning i Sverige. Ärendet har anmälts till Högskoleverket som nu utreder frågan och förväntas ge svar under juli månad.

Uppsala Fria

Migrationsverket hotar asylsökande

Som en del av No border Stockholm, ett veckolångt transnationellt läger för en värld utan gränser, genomfördes på måndagen en solidaritetsdemonstration utanför förvaret i Märsta. Detta trots att migrationsverket hotat en av talarna med häktesplacering om han genomförde sitt tal.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu