Uppsala Fria

”Nu finns det bär”

I torsdags kontaktade sju bärplockare de sociala myndigheterna i Tierp och bad om hjälp att ta sig hem. Men kommunen anser att det nu finns bär att plocka och hjälper därför inte till.

Under bärsäsongen har kommunen hjälpt 75 till 90 personer som sökt sig till de sociala myndigheterna i Tierp, enligt kommunchefen Yvette Axelsson. Bland annat med biljetter till Stockholm och med akuthjälp. Men framöver kommer kommunen att hålla en mer restriktiv linje.

– Nu finns det bär i skogarna. Det finns fortfarande blåbär och snart är lingonen mogna. Naturligtvis görs en individuell bedömning, men är man frisk och inte har barn, då får man försöka plocka ihop bär så att man kan åka hem, säger Yvette Axelsson.

Tierps kommun räknar med att det fortfarande finns ett par hundra bärplockare i skogarna runt samhället.

– Många är kritiska till att kommunerna gjort för lite i den här frågan. Men vi agerar efter socialtjänstlagen och kan inte agera utöver den. Det här är ett nationellt problem och kan inte lösas på kommunnivå, säger hon.

Yvette Axelsson vill också se ett större ansvarstagande från både producentled och konsumenter.

– Ansvaret går hela vägen från bäruppköpare till de som handlar sylten på affären. Det borde gå att skapa en märkning liknande Fairtrade för att garantera arbetsvillkoren för plockarna, om konsumenten efterfrågar det, säger hon.

Yvette Axelsson vill också passa på att ge en eloge till de privata initiativ som gjorts för att hjälpa bärplockare i nöd.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bryter ner fördomar

Fredens hus i Uppsala har under sju års tid arbetat med ungdomsgrupper. Oftast handlar det om diskriminering, rasism och hur man skapar ett hållbart samhälle. Sedan huset öppnade dörrarna i december 2005 har 200 olika aktiviteter ¿anordnats för 60 000 skolelever.

– Målsättningen är att så frön, säger Jesper Magnusson, projektledare på Fredens hus.

Uppsala Fria

Berättelser från ett ockuperat land

Checkpoints och hus som rivs. Trakassering och vapenmakt. Ständiga konfrontationer med bosättare. Hur påverkar Israels ockupation av de palestinska områdena egentligen det vardagliga livet? Uppsalabon Ellen Alsén ville med egen ögon se hur det palestinska folket lever och föra fram en berättelse som annars inte får så stort utrymme i media.

Uppsala Fria

Hopp blandat med oro i Ojnareskogen

Maskinerna har tystnat och hoppet har återvänt till aktivisternas läger i Ojnareskogen. Men även om skogsavverkningen stoppats för tillfället ligger oron och vilar under ytan. Skogens framtid är fortfarande osäker.

Fria Tidningen

Kritik mot ny förortssatsning

Regeringen ska ge 200 miljoner kronor till utsatta förorter för att motverka utanförskap. Det lovade integrationsminister Erik Ullenhag vid en pressträff på måndagen. Men kritik lyfts mot att pengarna ska vara prestationsbaserade.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu