Konflikt över olja trappas upp | Fria.Nu
Fria Tidningen

Konflikt över olja trappas upp

Konflikten mellan Sudan och det nyligen självständiga Södra Sudan över transitavgifter för olja fortsätter att trappas upp.

I förra veckan anklagade regeringen i Södra Sudan regeringen i nord för att att ha bombat oljefält mer än 70 kilometer från gränsen mellan de båda älnderna, enligt tidningen The Citizen. De påstådda attackerna kom efter att Södra Sudan i förra månaden stoppade oljeproduktionen, i protest mot att regeringen i nord tar ut höga avgifter på transporten av olja genom landet i pipelines till Röda havet.

När Södra Sudan blev självständigt i juli erhöll landet nästan 75 procent av det enade Sudans oljereserver. Sedan dess har spänningarna mellan de forna fienderna ökat snabbt. Båda regeringena anklager nu varandra för att stödja inhemska rebeller i grannlandet, och många bedömare talar om ett lågintensivt krig vid ombud mellan de båda länderna.

Annons

Rekommenderade artiklar

Fiskare i Mauritius anklagar EU-fartyg för rovfiske

I februari slöts ett fiskeavtal som ger fartyg från EU tillgång till vattnen utanför Mauritius, ett örike utanför Afrikas östra kust. Enligt landets regering skapar avtalet jobb i fiskeindustrin, men lokala fiskare menar att det storskaliga fisket hotar deras levebröd.

Fria Tidningen

Genombrott för kvinnor i Senegals parlament

Ett rekordstort antal kvinnor tog plats i Senegals nya parlament som svors in förra måndagen. Av 150 parlamentariker är 64 nu kvinnor tack vare en ny jämställdhetslag – en framgång som också lett till förnyad debatt om parlamentets roll i det västafrikanska landet.

Fria Tidningen

Burkina Faso visar vägen för en afrikansk vår

Genom ett folkligt uppror, lyckades folket i Burkina Faso förra månaden avsätta presidenten. I flera andra afrikanska länder går nu människor ut på gatorna. Är den afrikanska våren här?

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu