Fem journalister dödade på två dagar | Fria.Nu
Fria Tidningen

Fem journalister dödade på två dagar

Flera journalister har under veckan dödats runt om i världen. I Syrien tros regeringsstyrkor ligga bakom dödsfallen.

På tisdagskvällen försvann den afghanske radiojournalisten Saadim Khan som senare påträffades mördad i sin bil. Brottet inträffade i de sydöstra delarna av Paktita-provinsen i Afghanistan, rapporterar Pajhwok Afghan news. Saadim Khan var chef för radiostationen Melma radio och ska enligt vittnen ha blivit nerskjuten av oidentfierade män.

I staden Korogocho i Kenya blev radioaktivisten Stephen Nyash ihjälskjuten utanför sitt hem på onsdagsmorgonen. Stephen Nyash var en av grundarna till Koch FM och jobbade på Independent media center Kenya.

Samma dag dog också två utländska journalister i Homs i Syrien när ett temporärt mediecenter besköts med granater. Den ena journalisten var den kända amerikanskan Marie Colvin, som rapporterade för brittiska The sunday times. Hennes fotograf, Remi Ochlik som jobbade för IP3 Press, dog också i attacken.

På tisdagen dödades även den syriske medieaktivisten Rami al-Sayed i samma område i ett liknande dåd. al-Sayed hade gjort sig känd för att sända webb-tv direkt inifrån den belägrade staden. Syriska regeringsstyrkor tros ligga bakom båda attackerna.

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/92031" target="_blank">Allt fler journalister sitter fängslade</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Allt fler journalister sitter fängslade

Antalet fängslade journalister i fjol nådde den högsta siffran på 15 år. Fängslandet sker främst i odemokratiska stater som försöker kontrollera flödet av information.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu