Allt fler journalister sitter fängslade | Fria.Nu
Fria Tidningen

Allt fler journalister sitter fängslade

Antalet fängslade journalister i fjol nådde den högsta siffran på 15 år. Fängslandet sker främst i odemokratiska stater som försöker kontrollera flödet av information.

Det är repressiva regeringar samt militanta och kriminella grupper världen över som använder sig av både nya och traditionella strategier för att kontrollera information. Deras mål är att dölja missförhållanden, tysta oliktänkande och minska medborgarnas makt. Detta enligt undersökningen Attacks on the Press som Committee to Protect Journalists (CPJ) nyligen släppt.

CPJ har identifierat 179 skribenter, redaktörer och fotografer som satt bakom galler den 1 december 2011, vilket är en ökning med 34 personer sedan 2010. I Europa och Centralasien fortsätter dock fängslandet att successivt minska, där bara åtta journalister satts i fängelse under året, den lägsta siffran på sex år.

Med 42 inspärrade journalister är Iran det land med flest fängslade journalister för andra året i rad. Efter dem kommer Eritrea med 28, följt av Kina med 27, Burma med 12 och Vietnam med nio.

– I Iran har situationen med kontinuerligt förtryck av media bara blivit värre efter att vi har dokumenterat tio arresteringar av journalister den senaste månaden, säger CPJ:s chef Joel Simon.

– Regeringen där har också begränsat oppositionell rapportering genom att använda sofistikerad teknik för att blockera webbplatser, störa satellitsignaler och förbjuda publiceringar.

 

Undersökningen visar också en kraftig ökning av att antalet journalister som sitter fängslade utan åtal eller rättsprocess. 65 journalister, mer än en tredjedel av alla som hölls fängslade i världen förra året, satt utan offentliga åtal och många av dem i hemliga fängelser utan tillgång till advokat eller familjemedlemmar. I vissa länder, så som Eritrea, Syrien och Gambia, förnekar man till och med de fängslade journalisternas existens.

Under 2011 skedde cirka 40 procent av journalisters dödsfall när de rapporterade från gatudemonstrationer. De flesta skedde under upproren i arabvärlden.

– Journalister – särskilt oberoende journalister – bloggare och medborgarjournalister, spelade en enorm roll i de arabiska upproren, säger CPJ:s biträdande chef Robert Mahony.

– De utnyttjade kraften i sociala medier och omfamnade ny teknik för att sprida nyheter och information som några år tidigare skulle ha varit omöjligt att publicera. Några greps och trakasserades för sitt arbete, andra fick betala med sina liv.

I Libyen, där CPJ rapporterat om ett enda dödsfall mellan 1992 och 2010, dog fem journalister bara under förra året. I Bahrain dog också två fängslade journalister som enligt regeringen dött av medicinska komplikationer men enligt anklagelser ska ha torterats.

 

Den negativa trenden ser ut att hålla i sig även i år. Bara under förra veckan greps 14 journalister, bloggare och pressfrihetsaktivister i Syrien som tillhörde the Syrian Center for Media and Freedom of Expression och det senaste året har nio journalister dödats i landet.

Fakta: 

CPJ arbetar för internationell pressfrihet och har sitt huvudkontor i New York. Organisationen är politiskt oberoende och icke vinstdrivande men har ibland anklagats för att vara mer kritisk mot västfientliga nationer än mot USA:s allierade.

Enligt CPJ:s pressfrihetsindex ligger Finland i topp gällande pressfrihet. Sverige ligger först på 12:e plats på listan. Iran, Bahrain, Eritrea, Syren och Kina ligger alla i botten av listan.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu