Våldsam vräkning av kåkstad | Fria.Nu
Fria Tidningen

Våldsam vräkning av kåkstad

Under stort tumult körde brasiliansk polis bort tusentals boende från sina hem i kåkstaden Pinheirinho i delstaten São Paulo. Företaget som äger marken vann en juridisk kamp mot invånarna som har bott där sedan flera år tillbaka.

Tidigt på morgonen den 22 januari gick runt 2 000 poliser in i kåkstaden Pinheirinho i delstaten São Paulo. Poliserna använde gummikulor, tårgas, hästar och hundar för att avhysa tusentals boende i området. Det cirkulerade uppgifter om flera dödsoffer, men inga döda har bekräftats i efterhand. Istället nämns flera skadade, varav en skottskadad. På internet finns bilder från avhysningen där invånare springer genom rökmoln med barnvagnar och skriker ”det finns barn här” till poliser som närmar sig med vapen i hand.

– Invånarna attackerades brutalt. Jag blev själv träffad av en gummikula i ryggen, sade den statlige funktionären Paulo Maldos till den nyhetsbyrån Agencia Brasil.

 

Uppgifterna om antalet invånare i Pinheirinho varierar mellan 2 800 och 9 000. Klart är att en stor del av dem var barn och ungdomar. Kort efter att familjerna lämnade området började husen jämnas med marken.

Invånarna har fortsatt att protestera och anklagar bland annat delstatsguvernören Gerardo Alckmin, som tillhör oppositionen, för att ha använt polisen mot dem. De har också bett den progressiva presidenten Dilma Rouseff om hjälp. Ordföranden för det regerande Arbetarpartiet, Rui Falcão, tog tillfället i akt att kritisera Alckmin och oppositionen.

– Familjerna tvingades från sina hem under mycket våldsamma former. Så var det inte när kåkstäderna i Rio de Janeiro togs över av ordningsmakten, sade Falcão och lät förstå att Arbetarpartiet respekterar även fattiga invånares rättigheter.

Delstatsguvernören Gerardo Alckmin har å sin sida lovat att hjälpa de drabbade med bostäder. Även delstatens motsvarighet till JO har agerat för att tvinga myndigheterna att förse Pinheirinhos invånare med tillfälliga bostäder, sjukvård, skolskjuts och tre mål mat om dagen

 

Området där Pinheirinho ligger började ockuperas av hemlösa familjer för sju år sedan. Det är drygt en kvadratkilometer stort och hade övergivits av företaget Selecta. Senare gick företagets ägare till domstol för att bli av med ockupanterna. Så sent som i förra veckan stoppade en federal domstol avhysningen, men sedan beordrade en delstatsdomstol att den skulle verkställas.

– Samtidigt som landets ekonomi växer tvingas tiotusentals fattiga familjer bort för att ge plats åt infrastrukturprojekt och privata satsningar. Familjerna får inget skydd eller möjligheter till andra boendeformer, sammanfattade Atila Roque, ordförande för brasilianska Amnesty, situationen.

Paradoxalt nog ligger Pinheirinho i kommunen São José dos Campos, en av Brasiliens mest välmående städer tillika teknikcentra. Flera utländska företag är etablerade i kommunen som ligger mellan storstäderna Rio de Janeiro och São Paulo.

 

São Paulo-regionen är Brasiliens ekonomiska motor. Till delstaten har fattiga från landsbygden kommit i årtionden i hopp om en bättre framtid, till exempel den förre presidenten Lula da Silvas familj. Precis som i andra snabbt växande regioner i Latinamerika är bostadsbristen enorm. Dessutom har de nyinflyttade sällan råd med en riktig bostad utan tvingas i stället leva i slumområden med undermåliga el-, vatten-, och avloppsnät.

Brasiliens ekonomi har växt snabbt under det senaste årtiondet och runt 20 miljoner av landets invånare har blivit medelklass, enligt ekonomernas sätt att mäta. Trots världskrisen har Sydamerikas jätte fortsatt att gå bra och får en extra skjuts framåt av de kommande värdskapen för fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016, i Rio de Janeiro. Uppsvinget driver på fastighetspriserna, vilket har nämnts som ett viktigt skäl till att Selecta var så månt om att få tillbaka området där Pinheirinho ligger.

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu