Fria Tidningen

Nya råd för hälsoundersökningar av asylsökande

Efter årsskiftet träder nya föreskrifter i kraft om hur hälsoundersökningar för asylsökande ska gå till. Bland annat förtydligas att man ska lägga mer vikt vid den psykiska hälsan.

Sedan 2008 är landstingen skyldiga att erbjuda alla barn och vuxna som söker asyl i Sverige en gratis hälsoundersökning. Trots det var det bara 42 procent av alla asylsökande som fick en hälsoundersökning under förra året. Enligt Hasse Knutsson, vid avdelningen för vård och omsorg, vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, beror det på flera saker.

– Det gäller dels informationsöverföringen mellan Migrationsverket och landstingen. I mångt och mycket förs informationen över på papper och vi vill ha någon form av elektronisk överföring. Vi vill också på ett bättre sätt utforma erbjudandet om hälsoundersökning, säger han.

I veckan presenterade Socialstyrelsen nya föreskrifter och råd för hälsoundersökningarna som träder ikraft efter årsskiftet. Där ingår bland annat krav på vad undersökningarna ska innehålla. Ett problem tidigare har varit att hälsoundersökningarna har fokuserat mycket på den fysiska hälsan.

– Asylsökande har haft rätt till det tidigare också men nu förtydligas kravet att man både ska titta på den fysiska och psykiska hälsan, säger Monica Jacobson, jurist på Socialstyrelsen.

Syftet med hälsoundersökningarna är att vårdbehov ska kunna upptäckas tidigare.

– Huvudsaken är att fler hälsoundersökningar görs och att landstingen ska kunna ge en bättre, kvalitativ vård.

Socialstyrelsen kommer även lansera en webbaserad vägledning för hälso- och sjukvården, under 2012. Där kommer en expertgrupp arbeta med att ta fram underlag om bland annat psykiska hälsoproblem som är överrepresenterade bland asylsökande. och hur ansvarförhållandena ska se ut.

– Det blir på en naturlig nivå en uppgradering och uppdatering på nationell nivå och det borde rimligtvis leda till fler hälsoundersökningar, säger Hasse Knutsson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Dorotea-bor ockuperar sjukstuga

Doroteaupproret

Sedan i tisdags ockuperas Doroteas sjukstuga sedan landstinget beslutat att lägga ner kommunens fyra akutplatser. Landstingsdirektör Jonas Rastad vill inte åka till Dorotea och samtala med ockupanterna. Men de ger sig inte i första taget. ”Vi stannar tills vi har klarat upp det här och får tillbaka våra sjukvårdsplatser”, säger Inger Henricson, initiativtagare till ockupationen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu