Strejker sätter press på militären | Fria.Nu
Fria Tidningen

Strejker sätter press på militären

Frustrationen över bristen på verklig förändring växer i Egypten. Sedan slutet av Ramadan har en våg av sociala protester svept över landet. Militären svarar med tuff retorik mot strejkande arbetare och anklagar privata tv-kanaler för ”uppvigling”.

Lärare, städare, sjuksköterskor, postanställda och flygplatsarbetare – det är några av de yrkesgrupper som befunnit sig i strejk den senaste veckan i Egypten. Flera av dem har hotat att trappa upp sina aktioner om kraven på högre löner och bättre arbetsförhållanden inte uppfylls.

Enligt den socialistiska journalisten Hossam al-Hamalawy kan uppemot en kvarts miljon arbetare och statliga tjänstemän lägga ned arbetet den kommande veckan – trots att övergångsregeringen i våras utfärdade en lag som gör deltagande i strejker straffbart med fängelse eller dryga böter som eventuell följd.

Den våg av social oro som nu sveper över Egypten är ett tecken på att tålamodet med det styrande militärrådet är på upphällningen. Sju månader efter Mubaraks fall har övergångsregeringen inte genomfört några betydande åtgärder för att förbättra levnadsförhållandena för vanliga egyptier. Trots löften om satsningar på den offentliga sektorn håller de utlovade löneökningarna för statsanställda knappt jämn takt med inflationen.

Men den förnyade strejkvågen i Egypten är också ett resultat av månader av intensiv organisering. Sedan Mubaraks fall har arbetare och statliga tjänstemän organiserat sig i dussintals självständiga fackföreningar, vilka varit förbjudna sedan 1957 då alla fackförbund tvingades in i en hårt toppstyrd och statskontrollerad federation.

Den senast veckan har bland annat postanställda över hela landet, från Medelhavskusten till Aswan i söder, genomfört en koordinerad strejk, och även inom andra sektorer är aktionerna samordnade på ett sätt som var väldigt ovanligt under Mubaraks era.

Vänsteraktivister manar nu till bildandet av en nationell kommitté för att koordinera de olika kamperna och på sikt förbereda en generalstrejk för att förverkliga revolutionens krav.

– Vi kan inte ignorera den roll som arbetarklassen har haft och de strider som den utkämpat de senaste fem åren i den egyptiska revolutionen. Det var strejkvågen som paralyserade regimen under den sista veckan av Mubaraks styre. I dag håller arbetarklassen på att återge revolutionen dess riktning, skriver Revolutionära socialisterna i ett uttalande.

– Strejkerna är till försvar för arbetarnas rätt till en rättvis lön, mänskliga arbetsförhållanden och mot korruption och det dominerande inflytande som Mubaraks män fortfarande utövar i offentliga myndigheter och institutioner.

Som svar på de förnyade protesterna utfärdade militärledningen i onsdags ett uttalande där man lovar att gripa in med ”alla lagliga medel” mot de som uppmanar till våld eller skadegörelse eller förhindrar arbetet i offentliga institutioner. Regeringen förbjuds också att förhandla med strejkande statsanställda. Samtidigt stoppas utfärdandet av nya licenser till privata tv-kanaler och åtgärder utlovas mot kanaler som ”uppviglar” till våld eller skadegörelse eller på andra sätt hotar stabiliteten i landet.

Den omedelbara ursäkten för militärledningens skarpt formulerade uttalande var de kravaller som bröt ut under en fotbollsmatch i den egyptiska ligan i tisdags kväll. Ett hundratal personer skadades då när kravallpolis stormade en läktare – enligt inrikesministeriet efter ”upprepade provokationer” från supporters som ropade slagord mot den numera åtalade före detta inrikesministern Habib al-Adly. Få tvivlar dock på att de verkliga mottagarna för militärens uttalande var de fackliga aktivister och ungdomsrörelser som manat till nya strejker och protester de kommande veckorna.

Mycket talar för att pressen på militärledningen och övergångsregeringen kommer att öka inför det utlovade parlamentsvalet i november.

Flera av Egyptens nybildade partier har riktat hård kritik mot den föreslagna nya vallagen, som de menar kraftigt gynnar etablerade partier med stora finansiella resurser – inte minst Muslimska brödraskapets parti Frihet och rättvisa. Den nya lagen gör valkretsarna tre gånger så stora, vilket gör att de kandidater som vill ställa upp måste bedriva sin kampanj i ett mycket större område.

Partier på vänsterkanten har också protesterat mot att den nya lagen om politiska partier förbjuder partier grundade på klass. I veckan meddelade ett av dem, Demokratiska arbetarpartiet, att man kommer att bojkotta valet i november. Som motiv uppger man att fria val inte kan hållas så länge militären styr landet med Mubaraks metoder – med våldsamma ingripanden mot demonstrationer och strejker och summariska militärrättegångar mot gripna aktivister.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu