Normbrytare och maktens utmanare | Fria.Nu
Fria Tidningen

Normbrytare och maktens utmanare

Medelklassens uppror – det är vad lokala medier har kallat de demonstrationer som under sommaren har genomförts i olika delar av Israel. Höga levnadskostnader och social orättvisa har fått människor att protestera.

– Det är förstås en önskedröm för oss aktivister, säger Ezra Nawi som är en välkänd Palestinakämpe, israelisk jude av irakiskt ursprung och dessutom öppet homosexuell. Nu är han för första gången i Sverige och Uppsala Fria har träffat honom för en intervju.

I samarbete med andra organisationer, som Folkets Bio och Svenska Kyrkans Unga, har Palestinagrupperna arrangerat Ezra Nawis besök i Sverige. Syftet är att visa filmen Citizen Nawi, en dokumentär om Nawis liv som israelisk homosexuell aktivist. Förfrågan att arrangera filmvisningar har gått ut till många svenska städer, men Uppsala var ett av de första valen. Här finns starka opinionsbildare som universitetet och svenska kyrkan, och många unga och studenter.

– Ezra är en av de mest unika människor jag har träffat. Han utmanar makt och förtryck på så många olika sätt och är en inspiration för många, säger Jonatan Stanczak från Palestinagrupperna i Sverige.

Enligt Jonatan Stanczak vill man med filmen visa att aktivismen inte har några gränser och att alla former av förtryck är kopplade till varandra. Efter filmvisningarna får publiken en chans att diskutera och ställa frågor till Ezra Nawi.

– Det är ett väldigt intressant tema och en intressant person, säger Agneta och Per Flygt som sitter i publiken.

Situationen i Israel är kritisk. Ezra Nawi berättar om brister i skolor och inom vården, om hur människor som arbetar dubbelt ändå inte har råd att leva. Samtidigt läggs miljardbelopp på armén och ockupationen av Västbanken. Om pengar ska satsas på vård, omsorg och boende måste de tas från den den militära budgeten, men detta är ett tabu som ingen hittills vågat bryta. Problemet är enligt Ezra Nawi att människor inte kopplar samman problemen i samhället med den stora militärbudgeten.

– Ni svenskar vet var samhällets pengar kommer ifrån och hur de fördelas. Det sker genom demokratiska beslut och allmän beskattning. Israel styrs av ett antal förmögna familjer, och vanliga människor har ingen kontroll över ekonomiska beslut.

Politiker motiverar prioriteringen med att det handlar om statens säkerhet och Guds vilja. För att rikta uppmärksamheten från den skeva resursfördelningen i samhället läggs istället skulden på den arabiska befolkningen. Det är som en hjärntvätt där budskapet hela tiden upprepas: araber är farliga för Israel. Människor matas med rädsla, menar han.

Ezra Nawi och hans medaktivister började sin verksamhet i början av 2000-talet, efter den andra intifadan som skrämde många vänsterliberala israeler på flykt. Det var inte längre många israeler som stod upp för den arabiska befolkningens rättigheter men han gav inte upp. Hans politiska medvetande har vuxit fram ur den situation han har bevittnat:

– Det finns två olika typer av araber i Israel: de som bor utanför statens officiella gränser, på den ockuperade Västbanken och i Gaza, som inte har några rättigheter alls. Sedan finns det de som bor inom Israels gränser, som på alla sätt behandlas som andra klassens medborgare. De får ingen utbildning, de har de sämsta jobben och är sjuka och fattiga. I statens fängelser är 45 procent av internerna araber trots att de inte ens utgör 25 procent av den totala befolkningen.

Ezra Nawi är främst aktiv i södra Hebron på Västbanken. Där bor beduingrupper som ständigt utsätts för övergrepp av militär och bosättare. Aktivisterna guidar internationella grupper i området och finns där som ett skydd för den arabiska befolkningen.

Att som israelisk medborgare av judiskt ursprung gå emot landets militär och stödja den arabiska befolkningen är ett tabu i det israeliska samhället och han har fått betala ett högt pris. Han förföljs och utsätts för övergrepp, misshandel och en stark fientlighet. I Citizen Nawi får vi se hur bosättare i de områden som han besöker kallar honom för nazist, pervers, pedofil. ”Du äcklar mig. En dag ska vi hänga dig”, säger en man i en särskilt stark scen.

– Jag är välkänd i Israel. Mitt eget folk hatar mig för att jag bryter mot deras normer. Ibland svävar jag i fara, polisen följer efter mig och jag tänker på möjligheten att bli dödad. Det är hårt, men sådant är livet. Det hindrar mig inte från att kämpa för det jag tror på. Om jag fick chansen skulle jag utan tvekan göra samma sak igen.

Att göra film var inte något som Ezra Nawi hade haft i tankarna förrän hans vän, filmregissören Nissim Hossek, föreslog det. Vid närmare eftertanke verkade det inte vara en så dum idé; att dokumentera vad som hände kunde bevisa att aktivisterna inte var skyldiga till något brott. Projektet resulterade i en dokumentär som han tycker visar vad som eg

Annons

Rekommenderade artiklar

Varningsklockorna ringde

Börsklockan på Wall street i New York, som sätter punkt för en dag av kommers, har länge fascinerat musikern och konstnären Dror Feiler. När han och hans fru Gunilla Sköld Feiler blev inbjudna av Uppsala Konstmuseum att medverka vid Kulturnatten valde de därför att framföra ”The Closing Bell”, ett performance om börsklockan och dess djupare innebörd.

Uppsala Fria

Affe Ashkar årets eldsjäl

God mat, bra musik och trevligt sällskap. Så beskriver Daniel Bergström från Studiefrämjandet årets Gottsundadagar, som utspelade sig i helgen. Tvådagarsfestivalen bjöd på bland annat 25 set med hiphop, världsmusik och reggae.

Fria Tidningen

Bad och bak för barn som är kvar i stan

För de yngre barnens räkning har Uppsalas fritidsklubbar slagits samman under sommaren. Detta så att barn vars föräldrar inte har semester ska kunna göra något kul på dagarna.

Fria Tidningen

Sommarsatsningar för Uppsalas unga

Det är en varm sommarkväll i Uppsala och gatorna är fulla av semesterglada människor. På Trädgårdsgatan hörs musik från den gamla biografen Grand där dörrarna står öppna mot den ljumma kvällsluften.

Fria Tidningen

Headbanga till hårdrock på Grand

Det är en varm sommarkväll i Uppsala och gatorna är fulla av semesterglada människor. På Trädgårdsgatan hörs musik från den gamla biografen Grand där dörrarna står vidöppna.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu