Fria Tidningen

Sommarsatsningar för Uppsalas unga

Det är en varm sommarkväll i Uppsala och gatorna är fulla av semesterglada människor. På Trädgårdsgatan hörs musik från den gamla biografen Grand där dörrarna står öppna mot den ljumma kvällsluften.

Ljudet av rockiga gitarrsolon och svingande hårdrockskalufser dominerar: det är livekväll med metalband på Grands sommarcafé, en av kommunens satsningar för unga Uppsalabor i sommar.

Sommarcaféet, som håller öppet onsdag till lördag mellan 16 och 22 hela sommaren, är helt drogfritt och vänder sig till ungdomar mellan 13 och 21 år. My Enbom som är fritidsledare och jobbar på caféet berättar att de internt kallar det för ett "sommarparadis" - en plats dit det ska vara roligt att komma även på sommaren.

När My Enbom själv var yngre brukade hon inte vara så mycket på fritidsgårdarna. Hon och hennes vänner hängde i stadsparken på somrarna, något som ibland kunde bli lite långrandigt.

– Men det berodde mycket på att jag inte tog reda på vad som fanns att göra.

Hon tror att det i själva verket finns en hel del aktiviteter för unga människor i Uppsala. Ett exempel är Genomfarten, även det ett ungdomscafé med egen scen där många aktiviteter arrangeras. Att få ett alternativ till att hänga på stan tror My Enbom är viktigt för ungdomarna, och för dem som är under 18 är det kul att ha ett ställe som är öppet även kvällstid.

Kvällens spelning på Grand är en av många och utgör en plattform för unga band som vill sprida sin musik. Ett set ansvarar Uppsalabandet Paranorm för, vars unga medlemmar alla har vuxit upp i stan.

– Uppsala är som en storstad som ser ut och känns som en liten stad, säger Karl Askebro som spelar trummor i Paranorm. Det finns många parker och är väldigt vackert. Och samtidigt finns det en jävla massa folk.

Vad gäller utbudet i stan är de lite mer tveksamma. Jämfört med Stockholm finns det ingenting, tycker de. Gågatan i centrum är kort och bland butikerna finns bara de stora kedjorna, inga specialaffärer. Kanske är det närheten till Stockholm som gör att färre affärer etableras här.

– Och det är ju inte så kul för Uppsalaborna, konstaterar Karl Askebro.

De är överens om att Uppsala är väldigt bra om man är student, men att det är krångligare för yngre personer och icke-studenter att hitta något att göra. Mycket kretsar kring nationerna - det är där det finns billig mat, musik och fester. Det har gjort att staden i övrigt halkat efter. Det finns få uteställen och restaurangerna är dyra.

Men de menar samtidigt att det finns andra ställen att gå till om man letar lite. Sommarcaféet och liknande ungdomsverksamheter är ett bra alternativ, det kostar inget att gå in och ungdomar i alla åldrar är välkomna. Enda problemet är att det kan vara lite svårt att dra folk eftersom det är drogfritt.

– Äldre personer vill hellre gå på klubb, säger Karl Askebro.

Så vad skulle göra Uppsala till en bättre sommarstad?

– En fet sandstrand. Man kan inte bada i Fyrisån. Eller, folk har gjort det, men de har blivit sjuka, fortsätter han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Varningsklockorna ringde

Börsklockan på Wall street i New York, som sätter punkt för en dag av kommers, har länge fascinerat musikern och konstnären Dror Feiler. När han och hans fru Gunilla Sköld Feiler blev inbjudna av Uppsala Konstmuseum att medverka vid Kulturnatten valde de därför att framföra ”The Closing Bell”, ett performance om börsklockan och dess djupare innebörd.

Uppsala Fria

Affe Ashkar årets eldsjäl

God mat, bra musik och trevligt sällskap. Så beskriver Daniel Bergström från Studiefrämjandet årets Gottsundadagar, som utspelade sig i helgen. Tvådagarsfestivalen bjöd på bland annat 25 set med hiphop, världsmusik och reggae.

Fria Tidningen

Normbrytare och maktens utmanare

Medelklassens uppror – det är vad lokala medier har kallat de demonstrationer som under sommaren har genomförts i olika delar av Israel. Höga levnadskostnader och social orättvisa har fått människor att protestera.

Fria Tidningen

Bad och bak för barn som är kvar i stan

För de yngre barnens räkning har Uppsalas fritidsklubbar slagits samman under sommaren. Detta så att barn vars föräldrar inte har semester ska kunna göra något kul på dagarna.

Fria Tidningen

Headbanga till hårdrock på Grand

Det är en varm sommarkväll i Uppsala och gatorna är fulla av semesterglada människor. På Trädgårdsgatan hörs musik från den gamla biografen Grand där dörrarna står vidöppna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu