Synpunkten


Helena Looft • Författare och fristående krönikör för Fria Tidningar
Fria Tidningen

Att rädda livet på en katt

Jag har en katt som är sjuk. Mitt i sommaren, nu när det är som vackrast. När man ska njuta av värmen och naturen och resa bort. Då går jag runt och vallar en liten spinkig kisse. Jag följer med honom ut, för säkerhets skull. Han går själv. Eller, vi går tillsammans. Det behövs ingen sele; han är sällskaplig, precis som en hund. Vi tar små promenader runt huset, på gräset, i parken. Ett varv kring koloniområdet om han är pigg. Han ser tossig ut, för pälsen är bortrakad på frambenen och sidan. Han har legat inne och fått dropp på djursjukhus. För fjorton dagar sedan kom han hem. Veterinären var pessimistisk. Ingen vet hur länge han ska klara sig.

Han är en bondkatt, bara sex år gammal. Han kom till oss som katt-unge, via en vän. Första gången vi träffades kröp han upp i mitt knä och la sig. En rödvit pälstuss, tillitsfull redan då. En medlem av familjen. Jag är väldigt bra på att hoppas. Ibland vet jag inte om det är vettigt alls. Om det där hoppet är ett sätt att skjuta undan sorgen. För att jag inte vill ta till mig det oundvikliga. Men vem vet? Ändå. Möjligen. Kanske. Ibland sker ett mirakel. Det skulle kunna pågå ett just här och nu. Om jag inte nämner hans sjukdom, till exempel. Om jag lyckas ge honom maten han ska ha. Om jag lyssnar på hans spinnanden, visserligen svaga, och låter honom värma sig i solen en stund.

Jag ser honom andas, lyfta sitt huvud, vädra i vinden med rosa nos. Tassarna verkar så ynkliga och veka. Kan de bära honom en dag, en vecka, en månad till? Ingen kan svara. Inte jag. Inte katten. Inte veterinärerna, de kan inte lova någonting. Jag ska veta, säger de, att prognosen är dålig. Det gör jag. Jag förstår vad de säger till mig. De talar om det avgörande, definitiva. De använder ord som ”somna in” och ”ta bort”. Och jag, jag känner mig som Antonius Block på stranden. Han som spelar schack i Det sjunde inseglet, ni vet: ”Vänta ett ögonblick.” ”Så säger ni alla.” Ja, det gör vi. Även när det handlar om en katt.

Jag står och ser på honom. Ibland sätter han sig ner och vilar. Han nosar runt, äter gräs, klöser på ett träd. Reser ragg som vanligt när det kommer hundar. Orkar ta ett skutt upp på en mur. Är det ett liv värt att leva? Hur vet man om ett djur vill fortsätta kämpa? Vem kan gissa vad som rör sig i huvudet på en katt? Jag ringer till djursjukhuset, läser i olika forum på nätet, diskuterar frågan med försäkringsbolagets veterinär. Alla tycks överens om att man inte ska förlänga plågan. Men hur ser plågan egentligen ut? När har den blivit för stor? Man hjälper människor till varje pris men inte katter. Varför är det så självklart? Sådant grubblar jag på just nu. Och katten, han går in och lägger sig och sover i fåtöljen. Han rullar ihop sig, mager och trött. Maten smakar honom inte. Vi ger honom godsaker och trugar. Några bitar torrfoder, en liten slick gelé.

I morse pratade jag en stund med min granne. Vi möts mellan husen; hon går också ut och vallar en katt. En lurvig perser. Ängslig och nyinflyttad. Ett sorgebarn, den också. Eller sorgeunge, säger man så om en katt? Den har fått operera ögonen och nosen. Den har klena bakben. Den var halvt förlamad en gång. Då stod den med en tratt runt huvudet i ett hörn och glodde in i väggen. ”Så gör en katt när den vill dö” sa min granne till mig. Men hon tog den till veterinären. Den har kostat henne mycket pengar. En osäljbar unge som ändå fick ett hem. Min granne lyfte upp min katt. Hon sa att han var mindre sällskaplig nu än förra gången. Det stämmer säkert. Han blir allt tröttare, om inte det där miraklet kommer till oss snart. Men än så länge går han i gräset, letar doftspår i rabatten. Den blommande jorden har han inte lämnat än. Han syns knappt under bladen, buskarna och träden. En liten katt i den stora, gröna sommaren.

Fakta: 

Alla tycks överens om att man inte ska förlänga plågan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Hösthyllning

Jag gillar hösten. Just nu sitter jag i mitt kök och ser solen lysa snett in genom fönstret; ljuset silas genom bladen på en stor alm som står utanför. Det blir fina, svajiga mönster på skåpluckor och kakel, bladskuggor som rör sig när vinden går i trädets grenar. Almens blad blir allt gulare. Jag har tagit in mina orkidéer från balkongen. Skymningen faller snabbare för varje dag. Jag tycker om gummistövlar, sockor, tjocka tröjor, paraplyer ... Ja, jag skulle kunna gå på i en lyrisk evighet om det här. Sommaren är alltid för kort, det vet ju alla. Men hösten är självklar, den bara är som den är. Det hör till att den ska vara mörk och kall och regnig och skiner solen någon dag så är det också helt okej. Hösten är vilsam och kräver ingen redovisning. Det är ingen som frågar: “Hur har hösten varit?” Och skulle någon ändå göra det mot all förmodan så kan man till exempel svara: “Tja, jag var förkyld.”

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Rädda föräldrar och trotsiga barn

Jaha. Jag gjorde det igen. Hoppade in i en diskussion om barnuppfostran på nätet. Fast jag vet att det är ett hopplöst företag. Inte bara på nätet, förresten, det går lika dåligt att prata om sådant irl på kaféet, i vardagsrummet, var man än befinner sig. Jag vet inte hur många gånger jag har försökt och slagit huvudet i väggen, varför jag inte bara håller tyst. Kanske för att jag varenda gång blir så arg och engagerad, kanske för att jag en gång själv har varit ett missförstått och maktlöst barn. Kanske också för att jag vet att det finns så många som inte kan tala för sig, som aldrig kommer att kunna göra det om de inte får hjälp av någon som kan lyssna, tänka efter och se.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Något slags monster

Ibland känner jag mig som Lars Ulrich hela dagarna. Ni vet, Metallicas trummis i Some Kind of Monster när han blir arg. När han skriker Fuck!!! en centimeter från ansiktet på James Hetfield, som ett led i deras rock’n’roll-terapi. Lars är arg på James för att han vill bestämma hela tiden. James är ett kontrollfreak som inte släpper jobbet ifrån sig en sekund. Och meningen är väl att Lars ska få uttrycka sin ilska. James bara sitter där helt orörlig och tar emot.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu