Protester mot långsam rättvisa växer i Egypten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Protester mot långsam rättvisa växer i Egypten

Missnöjet med långsamma rättegångar mot poliser och makthavare som anklagas för övergrepp mot demonstranter växer i Egypten. Unga aktivister varnar för att revolutionen riskerar att ”kollapsa” om inte Egypten kommer till rätta med sin tradition av polisbrutalitet, tortyr och korruption.

Över tusen sårade och tiotals gripna blev facit när Tahrirtorget i Kairo på nytt förvandlades till ett slagfält under natten till onsdagen. Kravallpolis sköt tårgas och demonstranter byggde barrikader under demonstrationer mot inrikesministeriet och det styrande militärrådet.

Militärledningen beskrev genast händelserna som ”orkestrerade” i syfte att skapa spänningar mellan regeringen och folket. Men ögonvittnen ger en annan version till lokala medier. Protesterna ska ha börjat när anhöriga till demonstranter som dödades under revolten mot Hosni Mubarak upptäckte att en ceremoni som skulle hedra revolutionens martyrer istället var tillägnad dödade poliser.

Efter denna tidnings pressläggning på fredagen väntades nya demonstrationer i Kairo och flera andra städer i protest mot säkerhetsstyrkornas agerande.

– Det är inte acceptabelt att familjerna till dem som betalade det högsta priset i revolutionen stämplas som brottslingar, säger aktivisten Ahmed Khafagi till Ahram Online.

– Vissa av dem ställs inför militärdomstolar medan de riktiga brottslingarna ännu inte ställts till svars.

Två dagar före sammandrabbningarna på Tahrir hade rättegången mot den tidigare inrikesministern Habib Al-Adly skjutits upp ytterligare en månad, vilket spädde på frustrationen hos de som menar att rättvisa måste skipas för regimens otaliga offer. På torsdagsmorgonen kom ännu ett bakslag när domen i en utdragen rättegång mot tre poliser i Alexandria sköts upp till den 24 september. Den uppmärksammade dödsmisshandeln av Khaled Said för drygt ett år sedan blev startskottet för en våg av protester mot polisbrutalitet, och rättegången mot de inblandade poliserna är symboliskt viktig för Egyptens ungdomsrörelser och människorättsaktivister.

En rad egyptiska vänsterpartier och människorättsorganisationer krävde i ett gemensamt uttalande på onsdagen att en civil kommitté ska tillsättas för att utreda samtliga fall av polisbrutalitet och tortyr under de senaste åren.

Samtidigt förbereds nya massprotester den 8 juli, som av ”Den revolutionära ungdomens koalition” utnämnts till ”vedergällningens fredag”. Egyptier manas då att bege sig till Tahrir och ockupera torget till dess ledande personer inom inrikesministeriet avskedats.

De senaste protesterna kommer samtidigt som en intensiv debatt rasar i medierna om militärrådets plan för övergången till demokrati. Flera liberala partier har krävt att parlamentsvalet i september ska skjutas upp för att ge sekulära krafter mer tid att organisera sig. De vill också att en ny konstitution ska skrivas som garanterar statens sekulära natur.

Men många av de ungdomar som begav sig till Tahrir under veckan har tröttnat på en debatt som de menar tar fokus från de viktigaste frågorna. ”Till alla rivaliserande politiska som debatterar vad som ska komma först, konstitutionen eller valen: rädda Egypten först. Vår revolution håller på att kollapsa”, skriver organisatörerna av protesten den 8 juli i ett uttalande.

De får stöd av Rabab al-Mahdi, professor i statsvetenskap på Amerikanska Universitetet i Kairo. ”Debatten om valet eller konstitutionen ska komma först ställer islamister mot sekulära när fokus borde vara kampen för en civil demokratisk stat”, skriver hon i en artikel i den oberoende dagstidningen al-Shourouk.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu