Fria Tidningen

Djup skildring av barnsoldaten på Guantanamo

Kanadensiske Omar Khadr var bara 15 år när han greps av amerikanska soldater i Afghanistan för nästan nio år sedan. Han är den ende västerlänning som fortfarande sitter fängslad på Guantanamo. En ny film berättar om hans öde.

– Jag berättade sanningen, ni tycker inte om sanningen, skriker den då 16-årige Omar Khadr till en kanadensisk säkerhetspolis, varpå han bryter ihop och ropar efter mamma.

En stor del av Luc Côtés och Patricio Henriquez dokumentärfilm You don’t like the truth – 4 days in Guantánamo bygger på de filminspelningar som gjordes i samband med fyra dagars förhör av Omar Khadr på Guantanamobasen. Det är inspelningar som nu har offentliggjorts av den kanadensiska säkerhetstjänsten CSIS.

Förra året dömdes den nu 24-årige Omar Khadr, som redan levt mer än en tredjedel av sitt liv som fånge, till ytterligare åtta års fängelse av en militärdomstol. Han är dömd för att ha dödat en amerikansk soldat i Afghanistan och kommer troligen att överföras till Kanada senare i år för att avtjäna återstoden av sitt straff i hemlandet.

Dokumentärmakarna tar inte ställning i skuldfrågan, men kan tack vare de offentligjorda förhörsfilmerna och flera djupintervjuer berätta om Khadrs liv.

I en av scenerna får tittarna se hur tonåringen Khadr till en början blir mycket glad över att få träffa kanadensiska förhörsledare.

– Äntligen några kanadensare! säger han förhoppningsfullt.

Bit för bit ser man dock hur entusiasmen minskar i takt med att Khadr inser att även de kanadensiska förhörsledarna bara har en målsättning – att få honom att erkänna de brott han anklagats för.

– I denna tid av reality-teve så är det äkta ofta osynligt. Men kamerorna på Guantanamo var verkligen på plats, säger filmaren Henriquez.

Vid sidan av de filmade förhören har filmarna även intervjuat en lång rad människor, däribland Khadrs mamma och syster, advokater, journalister och tidigare medfångar.

Dokumentärfilmens budskap är att Omar Khadr har utsatts för ett stort övergrepp.

– Det finns några objektiva fakta. För det första var Omar Khadr bara 15 år gammal när han greps. Det finns en internationell lag mot barnsoldater som Kanada har undertecknat. För det andra är inte fängelset på Guantanamobasen erkänt av någon domstol i världen. Pentagon kontrollerar dess domare, jurister och jury, säger Henriquez.

Dokumentären har vunnit flera prestigefyllda filmpriser. Men i samband med att festivalgeneralen Claude Chamberlan invigde filmfestivalen i Montreal så kritiserade han att dokumentären inte visats på en rad andra kanadensiska filmfestivaler. Den kritiken delas av Henriquez.

– Det finns definitivt en form av självcensur. Dessutom fick vi inget offentligt ekonomiskt stöd, vilket vi fått för alla våra andra filmer. Det är för mycket för att enbart kunna beskrivas som tillfälligheter.

Omar Khadr har sett filmen två gånger tillsammans med sin advokat. Första gången var en svår upplevelse.

– Han rörde inte en muskel under de hundra minuter filmen varade. Eftersom han inte träffat sin mamma eller syster på många år så var det svårt för honom att se dem på filmduken, berättar Luc Côté.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Medierna delar mördarens världsbild

De reaktioner som följde på attackerna – långt in på lördagen – visar att liberala proffstyckare delar den norske massmördarens förvridna syn på islam, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Vårt omättliga behov av Usama bin Ladin

En ikon har dödats, men som alla vet är ikoner inte beroende av en kropp för att leva. För det Marilyn Monroe eller Che Guevara representerade var det snarare en fördel att lämna den fysiska världen. Väl befriade från fysikens lagar skapar vi ikoner efter våra behov och önskemål.

Fria Tidningen

Afghanistan allt närmre

I onsdags kväll smällde det i SVT – serien Krig för fred inleddes. Min morgontidning Sydsvenskan hade redan laddat: ”Sverige dödar” – för fred...

Fria Tidningen

Demokratiskt haveri bakom Afghanistanpolitik

Ett par grundläggande motiv till Sveriges ”närvaro” i Afghanistan har funnits med sedan 2001, andra har tillkommit på vägen. Men varken Persson eller Reinfeldt har någonsin omprövat beslutsunderlaget eller gjort en ordentlig riskanalys. Vår Afghanistanpolitik uppvisar klassiska symptom på en defekt beslutsprocess, skriver Pierre Gilly.

Fria Tidningen

Reinfeldt borde lyssna på de egna kritikerna

Med Moderaternas mosa Mona-kampanj, där varje tillfälle tas att frammana en bild av Mona Sahlin och S i knät på Lars Ohly, gör anhängare av alliansen och den nuvarande Afghanistanpolitiken oblyga försök att sätta krokben för de rödgröna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu