Medierna delar mördarens världsbild | Fria.Nu
Fria Tidningen

Medierna delar mördarens världsbild

De reaktioner som följde på attackerna – långt in på lördagen – visar att liberala proffstyckare delar den norske massmördarens förvridna syn på islam, skriver Kristian Borg.

Många reagerade med reptilhjärnan när dådet i Norge började rullas upp för världens ögon under fredag eftermiddag och kväll. Det kanske inte är så konstigt. Med tio år av den hjärntvätt som kallats War on terror går associationerna lätt i riktning mot så kallade fanatiska islamister. Men när det inte lång tid efter bombdådet visade sig att också ett stort antal ungdomar på en norsk lägerö hade mördats var det lika självklart att det inte kunde röra sig om ett antivästligt terrordåd.

Att medierna då var oförmögna att revidera sin uppfattning, och fortsatte klänga sig fast vid muslimbilden långt in på lördagen – det är både skamligt och skadligt.

I både Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten kunde vi på lördagen läsa att det som inträffat var ett islamistiskt terrordåd. På lördagen, alltså, trots att det på fredag kväll verkade handla om något helt annat och trots att både DN och GP kan skjuta upp trycktiden om så krävs. Ett misstag som kunde rättas till dagen därpå? Nej, inte en rättelse på söndagen. Ännu på måndagen tyckte DN:s ledare att det var befogat att ge ”vissa” muslimer en släng av sleven: ”Islamistiska terrorister får sin världsbild formad av synen på ett dekadent västerland som underblåser ’sionism’ och ständigt hotar religionen islam med krig, indoktrinering och imperialism. Samma tankar delas av vissa moderata muslimer.”

Men det var inte bara svenska medier som reflexmässigt snöade in på muslimspåret. CNN matade på med vilda, stundom hätska spekulationer om al-Qaida och i norska statsradion NRK var ”terrorexperten” Magnus Ranstorp tidigt ute och siade om nätverket i ett försök att plocka färska expertpoäng. I SVT:s studio några timmar senare var han ett under av försiktighet, ovanligt sammanbiten, och parerade studiomannens insinuanta frågor med tystnad. Ranstorp tycktes ha förstått redan då vad DN och andra inte förstod ens på lördagen: att det inträffade inte kunde förklaras med den gamla al-Qaida-retoriken. Därför lika så bra att hålla tyst.

Orsaken till denna generella skuldbeläggning har att göra med att många ledarskribenter och journalister – i motsats till vad den aktuella norrmannen själv tror, enligt sitt manifest – delar mördarens förvridna syn på islam.

Den antimuslimska ideologin fungerar inte i ett vakuum. Tvärtom reflekterar den det samhälle vi lever i. Samuel P Huntington skissade de strategiska konturerna av civilisationernas kamp 1996. George W Bush fyllde i färgerna några år senare. Sedan den 11 september 2001 har myten om Eurabia frodats och spätts på av såväl liberala som konservativa opinionsbildare, politiker och tankesmedjor.

Andrew Brown på brittiska The Guardian menar att den norske mördarens idéer ”oavsett hur galna de är, är en del av en vittspridd paranoid ideologi som länkar samman den europeiska och amerikanska extremhögern, och till och med element av mainstreamkonservativa i Storbritannien”. Och Sverige, skulle man kunna tillägga.

Denna grumliga ideologi närs av konspirationen om att Europas överlevnad hotas av islams utbredning och att muslimer och kristna inte kan leva sida vid sida. Men det är alltså inte bara så kallade ytterlighetspartier som Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet som omfamnar dessa idéer. De ”etablerade” partierna har blivit mer rasistiska i hela EU. Mångkulturalismen ”har misslyckats, ytterligt misslyckats”, tyckte som bekant Angela Merkel i fjol. Det är en politisk signal som heter duga. Andra europeiska ledare har följt i hennes spår och tendensen exploateras medialt när tillfälle ges.

Efter Norge är det inte bara terrorexperternas expertis som måste uppdateras, eller polisens rutiner som måste granskas. Massmorden påkallar ett starkt behov av medial självrannsakan. Det handlar om att gå igenom sina förhållningssätt till samtida myter. 

Fakta: 

<h2>Pierry Gilly: <a href="http://www.fria.nu/artikel/89040">"Media spelar förövaren i händerna"</a></h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu