Fria Tidningen

Reinfeldt borde lyssna på de egna kritikerna

Med Moderaternas mosa Mona-kampanj, där varje tillfälle tas att frammana en bild av Mona Sahlin och S i knät på Lars Ohly, gör anhängare av alliansen och den nuvarande Afghanistanpolitiken oblyga försök att sätta krokben för de rödgröna.

Oppositionens statsministerkandidat ska framstå som svag och som en ovillig reskamrat med Ohly, vars motstånd mot Sveriges deltagande i det USA-ledda kriget i Afghanistan underförstås som ytterst suspekt ytterlighetspolitik.

Det är förstås valtaktik. En taktik som riskerar att låsa fast Sverige i ett omöjligt krig för USA:s intressen.

Naturligtvis vet också Carl Bildt att en majoritet av dem som röstar socialdemokratiskt är för den politik de rödgröna nu enats om. Naturligtvis vet allihop i alliansen och deras opinionsbildare att Sahlin har en växande (S)-opinion med sig. Flera partidistrikt kräver att soldaterna tas hem.

Precis som V och Ohly, som tidigt förstått likheten mellan det pågående övergreppet och det sovjetiska på 80-talet.

Ändå är det naturligtvis inte Ohlys argument som har övertygat partifolket. Utan en växande insikt om Afghanistankrigets verkliga karaktär och en aldrig övergiven övertygelse om att svensk socialdemokratis traditionella fasthållande vid folkrätt, FN och alliansfrihet är en politik för internationell solidaritet. Det är inte Ohly som har partifolkets öra, det är sådana som Thage G Peterson, Maj-Britt Theorin och Pierre Schori.

Och självfallet lyssnar även Mona Sahlin. Säkert på Ohly, men först och främst på sina egna.

Det borde även Fredrik Reinfeldt göra. Även bland alliansens väljare är motståndet mot den förda äventyrspolitiken i Afghanistan stark.

Fakta: 

<h2>Kommentar:<br>Afghanistan</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotfolket vill ta Afghanistandebatten

Afghanistanfrågan ger alliansen möjlighet att sätta in en kil i det rödgröna samarbetet. Men kanske är det i själva verket gräsrötternas krav på tillbakadragande som kommer att skapa problem – för både regeringen och oppositionen, resonerar Anders Davidson.

Fria Tidningen

Afghanistan allt närmre

I onsdags kväll smällde det i SVT – serien Krig för fred inleddes. Min morgontidning Sydsvenskan hade redan laddat: ”Sverige dödar” – för fred...

Fria Tidningen

Ja-sägarna bär ett tungt ansvar

Sverige behåller den militära styrkan i Afghanistan. Riksdagen röstade ja den 19 november. Enda parti att rösta nej var Vänsterpartiet. Alltså ställer sig sex av sju partier i riksdagen bakom alliansregeringens förslag att den svenska styrkan blir kvar ett år till.

Fria Tidningen

Djup skildring av barnsoldaten på Guantanamo

Kanadensiske Omar Khadr var bara 15 år när han greps av amerikanska soldater i Afghanistan för nästan nio år sedan. Han är den ende västerlänning som fortfarande sitter fängslad på Guantanamo. En ny film berättar om hans öde.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu