Datalagringsdirektiv skjuts på framtiden | Fria.Nu
Fria Tidningen

Datalagringsdirektiv skjuts på framtiden

I onsdags stod det klart att beslutet om införandet av datalagringsdirektivet skjuts fram i minst ett år. En seger för Vänsterpartiet och Piratpartiet som förbereder sig för att skapa opinion inför nästa år. Men regeringen oroas över de bötesbelopp som Sverige kan få betala till EU.

I onsdags beslutade riksdagen att bordlägga det omdiskuterade datalagringsdirektivet i ett år efter att Vänsterpartiet och Miljöpartiet krävt minoritetsbordläggning. Vänsterpartiets Lena Olsson ser det som en delseger.

– Jag är väldigt glad över det här beslutet. Nu får vi jobba på fram till nästa år och förhoppningsvis få med oss de andra partierna. Det här är oerhört viktigt och direktivet innebär en inskränkning i våra medborgerliga fri- och rättigheter, säger hon.

Datalagringsdirektivet innebär att leverantörer av kommunkationstjänster har skyldighet att lagra trafikuppgifter om sina kunder, som till exempel telefonsamtal, sms och mejl, i minst sex månader. Informationen ska sedan kunna begäras ut av polisen om de misstänker grovt brott. En av Piratpartiets viktigaste frågor är att motarbeta att direktivet införs. Partiet pekar bland annat på att det i genomsnitt hämtas ut privat information 140 000 gånger om året, i de länder som har implementerat direktivet.

– Det här visar klart och tydligt att man inte bara hämtar ut information vid misstanke om grova brott, säger partiledare Anna Troberg (PP).

Hon välkomnar onsdagens besked.

– Nu har vi ett år på oss att bilda opinion. Det är precis som med FRA-lagen som ingen brydde sig om men som skapade stor debatt och opinion efter att den bordlades, även om lagen sedan gick igenom. Vi hoppas kunna starta lika stort eller ännu större motstånd nu.

Hur stor opinionen blir tror hon beror på vad EU-kommissionens utvärdering av direktivet visar, som presenteras nästa vecka.

– Det hade varit helt galet om Sverige hade röstat igenom direktivet i onsdags utan att kommissionen presenterat utvärderingen. Nu ska vi avvakta lite och se vad den säger men det vi vet nu är att den innehåller viss kritik.

Riksdagsledamoten Ulrika Karlsson (M) röstade för att direktivet skulle införas. Hon tycker att onsdagens riksdagsbeslut är oansvarigt.

– Förr eller senare tvingas vi att införa det här direktivet eftersom vi är medlemmar i unionen. Det var förra justitieministern Thomas Bodström (S) som var drivande för att direktivet skulle införas så hamnade det på vårt bord och vi får ta konsekvenserna för det. Moderaterna har uttalat sig kritiskt till direktivet från början men nu är det för sent, säger hon.

Hon säger att bötesbeloppet för att Sverige väntar med att införa direktivet kommer hamna på cirka 150 miljoner kronor. Men Anna Troberg tycker att det har varit för stora spekulationer kring beloppet.

– Beatrice Ask höjde beloppet med 50 miljoner kronor på mindre än en vecka. Naturligtvis kan vi få betala böter men ingen vet hur högt beloppet kommer bli. Det kostar att införa direktivet också, IT- och telekomföretagen gjorde en uträkning som hamnade på cirka en miljard kronor, säger hon.

I veckan planerar Piratpartiet att samla organisationer som har varit kritiska till direktivet för att diskutera hur de ska gå vidare i opinionsarbetet för att stoppa att direktivet införs.

– Vi inväntar kommissionens utvärdering och hoppas på att få mycket info ut av det som vi kan använda för att bli av med direktivet.

Men enligt Ulrika Karlsson finns det ingen möjlighet för Sverige att välja att stoppa direktivet.

– Jag förstår inte vad det är de ska skapa opinion kring. Att inte införa direktivet? I så fall får vi betala niosiffriga bötesbelopp till EU varje år. Eller att gå ur EU-samarbetet? Direktivet är bindande så länge vi är med i unionen.

Fakta: 

Datalagringsdirektivet

• EU-direktivet syftar till att skapa samma regler och skyldigheter för leverantörer av kommunikationstjänster att lagra trafikuppgifter i alla medlemsländer.

• Operatörerna ska lagra kundernas uppgifter i sex månader för avslöjande, utredning och åtal av allvarliga brott.

• De uppgifter som lagras svarar på frågorna om vem som kommunicerade med vem, när det skedde, var de som kommunicerade befann sig och vilken typ av kommunikation som användes. Uppgifterna får inte avslöja innehållet i en kommunikation.

• Information om vilka internetsidor användaren besöker får inte lagras.

Källa: Regeringen

Se även vår temasida Storebror – Övervakning till vilket pris?

ANNONS

Rekommenderade artiklar

90 händelser påverkade den personliga integriteten

Datainspektionen har gjort en sammanställning av de lagar, lagförslag, beslut och andra händelser som påverkade den personliga integriteten förra året. Totalt listar myndigheten 90 olika typer av händelser i skriften Integritetsåret 2011.

Fria Tidningen

Regeringen och S överens om FRA

Regeringen och Socialdemokraterna har kommit överens om att Säpo och Rikskriminalpolisen ska kunna beställa signalspaning. ”En hård julklapp från regeringen och S”, kommenterar Piratpartiet.

Fria Tidningen

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu