Nya tortyranklagelser i Egypten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Nya tortyranklagelser i Egypten

Ännu ett fall av tortyr till döds på en polisstation har uppmärksammats av egyptiska bloggare och aktivister.

Den 19-årige Ahmed Shaaban hamnade i gräl med några poliser på väg hem från ett bröllop, greps och var sedan försvunnen i tre dagar. Efter ett anonymt telefonsamtal hittades hans familj sonens döda kropp i en kanal, med tydliga spår av misshandel.

I en intervju filmad av den egyptiska journalisten Mohammed abd el-Fattah lägger den avlidne pojkens farbror ansvaret för det inträffade på Egyptens president Hosni Mubarak. Efter att intervjun publicerats på internet (se länk bredvid artikeln) har familjen hotats av polisen, enligt egyptiska bloggare.

Två poliser från samma polisstation i Alexandria har tidigare åtalats för mordet på en annan tonåring, Khaled Said, som släpades ut ur ett internetkafe och misshandlades till döds i juni efter att ha filmat poliser som gjorde knarkaffärer. Den händelsen utlöste en våg av protester mot polisbrutalitet i Egypten.

Människorättsaktivister menar att polisvåldet blivit allt värre på senare år, och att det är en direkt följd av det stränga undantagslagar som gällt oavbrutet sedan Hosni Mubarak kom till makten 1981. Många bedömare menar också att förtrycket och spänningarna i landet har skärpts inför parlamentsvalet i slutet av november.

Fakta: 

<h2>Se <a href="http://www.youtube.com/watch?v=Upw_1rtzsCk">vittnesmål av Ahmed Shaabens anhöriga (med engelsk översättning)</a>.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu