Fri programvara en väg till arbetarmakt | Fria.Nu
Fria Tidningen

Fri programvara en väg till arbetarmakt

I Göteborg hölls förra helgen en konferens med kärnan i fri programvarurörelsen, men med en utblick som gör den intressant för människor långt utanför datorentusiasternas kretsar.

FSCONS, Free society conference and nordic summit, gick i år av stapeln för fjärde gången. Tvådagarsprogrammet innehöll allt från rent tekniska föredrag om det fria operativsystemet GNU/Linux innersta hemligheter till globala solidaritetsfrågor. Med avstamp i en av de senaste årens hetaste frågor fanns också diskussionen om nedladdning och fria licenser på musik med.

Om det senare pratade Christian Villum, som startat Urlyd, ett danskt skivbolag som skapat stor uppmärksamhet genom att släppa musik med creative commons-licenser och valspråket ”Please copy this record to all of your friends”.

Bland övriga femtiotalet programpunkter märktes också Johan Söderbergs föredrag som satte utveckligen av fri programvara i ett historiskt perspektiv på teknikutveckling. Teknik har ofta använts för att kontrollera arbetarna i produktionen. Den fria programvaran kan i ljuset av det ses som ett sätt för utvecklarna att återta kontrollen över sin kod, sitt arbete, vilket i sin tur ger användarna mycket större kontroll över datorer och programvara och den information de bygger upp.

Ett av de kortare föredragen var av speciellt intresse för Frias läsare. Programmet Five filters söker upp artiklar om intressanta nyheter genom att använda en databas med oberoende medier. Snabbt och lätt kan du alltså få en alternativ version av den där artikeln du just läst på dn.se. Det finurliga är att Five filters sedan skapar en pdf-tidning med de nya texterna i.

Bakom FSCONS står Göteborgsbaserade Föreningen fri kultur och programvara, FFKP. Jonas Öberg på FFKP berättar att syftet med konferensen främst är att stimulera till samtal och uppmuntra till social förändring. Den skiljer sig på flera sätt från andra datakonferenser, menar han.

– Grundläggande är att vi ser talare som besökare. En talare är egentligen bara en besökare som står på scen ett par minuter under helgens program. De flesta talare kommer till konferensen för egen maskin för att de vill vara här. En annan skillnad är just kombinationen av samhälle och teknik.

Jonas Öberg berättar att man ser fri programvara som en hörnsten i de sociala och kulturella förändringar som sker i världen, men den intressanta diskussionen handlar också om hur vi använder tekniken.

Med sina förhållandevis låga inträdespriser och engegerade program har FSCONS skapat en mötesplats för aktivister av alla slag. Nästa års konferens förtjänar definitivt större uppmärksamhet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nytt ljus på samernas vikingatid

Historiska museet har spetsat sin utställning om vikingatiden med en separat del om samiskt liv. Fria Tidningen åkte dit och fick en egen visning av museets utställningsansvariga Inga Ullén och forskaren Inger Zachrisson.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu