Slutbråkat om kontroversiell staty | Fria.Nu
Fria Tidningen

Slutbråkat om kontroversiell staty

När en mäktig härskare störtas, störtas i regel också de monument som förknippas med honom och hans epok. Slutet för Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov kan också innebära slutet för den nära hundra meter höga statyn över Peter den store, som sedan 1996 reser sig mitt i den ryska huvudstaden.

Det kontroversiella monumentet av Luzjkovs favoritkonstnär georgiern Zurab Tsereteli är världens åttonde högsta staty, dubbelt så stor som Frihetsgudinnan i New York.

Ironiskt nog var monumentet också ursprungligen tänkt för New York, och den kolossala statyn föreställer egentligen Christopher Columbus stående på sitt skepp på väg att upptäcka Amerika. Men när amerikanarna avböjde det hiskeligt oproportionerliga monumentet gjorde Tsereteli istället om huvudet på Columbus till att likna tsar Peter den Store.

Statyn köptes av Luzjkov och står nu i Moskvafloden strax söder om Kreml, till de flesta moskoviters förtret. Redan 1997 utfördes ett misslyckat sprängattentat mot monumentet.

Att resa en staty över Peter den store i Moskva framstår heller inte som ordentligt genomtänkt. Peter själv hatade det gamla Moskva, som han övergav för att istället grunda en ny, modern rysk huvudstad: Sankt Petersburg.

Kanske kommer statyn också nu istället att flyttas till Sankt Petersburg, vilket har föreslagits, om den inte skrotas helt. Redan den 28 september, samma dag som Luzjkov fick sparken, föreslog den kände ryske konstnären Marat Gelman att monumentet skulle rivas, och en vecka senare meddelade Moskvas nye tillfällige borgmästare Vladimir Resin att han vill se att statyn försvinner.

Jurij Luzjkov var Moskvas borgmästare i 18 år och gammal medarbetare till Jeltsin. Han avskedades av president Medvedev efter anklagelser om korruption.

Konstnären Tsereteli, som var nära vän med Luzjkov, har fått flera av sina monument resta runtom i Moskva, och har dessutom gjort ett par skulpturer föreställande Luzjkov själv.

Fakta: 

Zurab Tsereteli

• Född 1934 in Tbilisi, Georgien. Skulptör, målare, illustratör, konstsamlare och grundare av Rysslands första moderna konstmuseum som öppnade 1999 i Moskva. • Är också rektor för ryska konstakademin sedan 1997.

• Har gjort offentliga verk i bland annat London, New York och Sevilla. I Bayonne, New Jersey står den 30 meter höga och 175 ton tunga stål- och bronsskulpturen ”Till kampen mot världsterrorismen”. Ryssland skänkte monumentet till USA 2006 för att hedra offren vid 11 september-attackerna 2001. Skulpturen har utsetts till en av världens fulaste statyer av tidningen Foreign Policy.

Annons

Rekommenderade artiklar

Verklighet överträffar dikt

Samtidigt som John Le Carrés Tinker, Tailor, Soldier, Spy just nu ger oss möjlighet att återuppleva kalla krigets spiondramatik på bioduken, visar det sig som så ofta att verkligheten överträffar dikten och att kalla kriget inte är slut.

Fria Tidningen

Flaggade för ny rysk revolution

I protest mot fattigdomen i landet fäste tre aktivister i söndags en piratflagga på legendariska pansarkryssaren Aurora i S:t Petersburg.

Fria Tidningen

© 2019 Fria.Nu