Protester mot ”tronskifte” i Egypten | Fria.Nu
Fria Tidningen

Protester mot ”tronskifte” i Egypten

Hundratals oppositionsaktivister demonstrerade i tisdags i centrala Kairo mot presidentsonen Gamal Mubarak, som väntas ta över makten efter den åldrande diktatorn Hosni Mubarak.

Tusentals kravallpoliser hade kommenderats ut på gatorna i centrala Kairo för att hindra demonstranterna för att nå Abdeen-palatset, platsen för en nationalistisk revolt på 1880-talet. Flera personer misshandlades eller greps av polisen enligt ögonvittnen.

Sedan många år tror många egyptier att den idag 46-årige presidentsonen Gamal Mubarak kommer att ta över makten efter sin 82-årige far, som styrt landet sedan 1981. Gamal har en ledande position i regeringspartiet NDP och förknippas starkt med de senaste årens djupt impopulära marknadsliberala reformer.

– Om Gamal Mubarak blir president kommer det här landet att gå åt pipsvängen. Han bryr sig bara om affärsmän, säger en av demonstranterna till The Guardian.

Annons

Rekommenderade artiklar

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

Brödraskap under press

Mycket tyder på en seger för ja-sidan när folkomröstningen om Egyptens nya konstitution avslutas på lördagen. Men det jämna resultatet och det låga valdeltagandet innebär att det kan bli en ihålig seger för Muslimska Brödraskapet.

Fria Tidningen

Egyptisk fredsinitiativ väcker hopp

Mohammed Morsys förslag om regionala samtal kring Syrien har väckt försiktiga förhoppningar om en fredlig lösning på den blodiga konflikten.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu