USA bombar i Norrland i sommar | Fria.Nu
Fria Tidningen

USA bombar i Norrland i sommar

Försvarsmakten fick i veckan regeringens godkännande att genomföra skjutövningar och samövningar tillsammans med amerikanska flygförband.

Övningarna ska äga rum på området "provplats Vidsel" och eventuellt på skjutfältet Lomben i juli och augusti. Båda platserna ligger i närheten av Luleå. Man kommer inte att använda skarp amunition i övningarna.

Den amerikanska flygstyrkan uppgår enligt Försvarsmakten till cirka 20 stridsflygplan och en personalstyrka på 200 – 250 personer. Amerikanerna kommer att stationeras på flygbasen F21 i Luleå.

Det är USA:s flygvapen i Europa, USAFE, som har tagit initiativ till övningarna. Försvarsmakten ser enligt regeringsbeslutet som Fria Tidningen har tagit del av flera fördelar med att genomföra övningen. Bland annat ska de svenska styrkornas så kallade interoperabilitet förbättras, det vill säga deras förmåga att agera tillsammans med andra Natoländers styrkor.

Övningarna planeras till två veckor i juli och augusti, men övningstiden kan komma att förskjutas något. Senast innan årets slut ska övningarna i vart fall vara genomförda, enligt Försvarsmakten.

Annons

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu