Fria Tidningen

”Folket har frigjort sig från en förtryckarregim”

De våldsamma protesterna i Kirgizistan har fått regeringen att kollapsa och president Balkijev att fly. Oppositionen lovar frihet och rättvisa till förtryckt folk samtidigt som Balkijev vägrar avgå. Ryssland erkänner oppositionsledaren Roza Otumbajeva som ny regeringschef medan USA svarar med tystnad.

– Jag är den valde statschefen och erkänner inte något nederlag, förklarade Bakijev i en rysk radiosändning sent på torsdagen.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin har redan kontaktat oppositionsledaren Roza Otunbajeva och erkänt henne som ny regeringschef. Otunbajeva uppger att oppositionen har total kontroll över landet och att hon kommer leda en övergångsregering tills nyval hålls om sex månader.

Kirgizistan utgör en strategiskt viktig punkt i världspolitiken och är det enda landet i världen som har både en rysk och en amerikansk flygbas. USA använder flygbasen för mellanlandning av trupper och militär utrustning på väg till Afghanistan. De båda stormakterna har tidigare kritiserats av oppositionen för att låta det egna intressen i Kirgizistan gå före krav på demokratisering av landet. Enligt nyhetsbyrån Reuters har tidigare oppositionsledaren Omurbek Tekebajev hävdat rysk medhjälp och antytt att den amerikanska flygbasen kommer att stängas.

Ett världspolitiskt efterspel är ofrånkomligt men händelserna i Kirgizistan bär folkrevoltens kännetecken. Upproret började i Talas i nordväst som en protest mot den senaste tidens massarresteringar av oppositionsanhängare och spred sig därefter till huvudstaden Bishkek.

Journalisten och FRIA-krönikören Andreas Hedfors, som tidigare bott och arbetat i Kirgizistan, kallar upproret för ”en ljusning”.

– Visst står oppositionsregeringen inför många svårigheter, men det finns ingen anledning att betvivla dess intention att demokratisera landet. Det rör sig om ett folk som gjort sig fri en förtryckarregim.

En kombination av ekonomisk frustration och politiskt missnöje sägs ligga bakom folkupproret. Tilltagande förtryck, inskränkningar i yttrandefriheten, korruptionsskandaler och kraftiga prishöjningar på basvaror har fått kirgizier att kräva förändring.

Kirgizistan, beläget i Centralasiens bergstrakter, är med sina fem miljoner invånare ett av de fattigaste länderna i regionen. I jämförelse med sina grannar betraktas Kirgizistan som relativt fritt och har sedan Sovjetunionens upplösning kallats ”Centralasiens demokratiska ö”. Vilket innebär att det råder viss pressfrihet i landet och det finns en politisk opposition. Ändå har det unga landet hunnit gå igenom två folkuppror.

– Det finns en frihetsvilja bland folket. Bakijev lovade guld och gröna skogar i det förra folkupproret, men lyckades inte infria sina löften, säger Andreas Hedfors som menar att inre spänningar och landets brist på demokratisk erfarenhet är oppositionens största utmaningar.

Under de senaste åren har journalister och representanter ur oppositionen hotats, arresterats och i vissa fall även avrättats. Människorättsorganisationen Human Rights Watch vittnar om ett bakslag för yttrandefriheten.

I samband med senaste månadens demonstrationer har flera internetsidor stängts ner, lokala radiosändningar stoppats och BBC:s nyhetsinslag störts av vad som officiellt kallats för ”tekniska problem”. Sjukvårdsdepartementet uppger att 75 personer dödats och 1 000 sårats i de senaste dagarnas sammandrabbningar mellan oppositionsanhängare och säkerhetsstyrkor. De flesta dödsoffer krävdes i samband med att polis och säkerhetsstyrkor sköt med skarp automateld mot folkmassan.

Vladimir Putin förnekar all inblandning i upproret men lovar humanitärt stöd till Kirgizistans folk. Washington har inte kommenterat utvecklingen sedan i onsdag då man manade till återhållsamhet. De senaste dagarnas tumult har fått Ryssland att skicka 150 fallskärmsjägare till flygbasen i Kant medan USA tillfälligt omdirigerat militära flygningar till Afghanistan.

Fakta: 

Andra revolutionen på fem år

Efter Sovjetunionens fall leddes landet av Askar Akajev. Han hyllades av omvärlden för sitt demokratiska styre men kom med åren att anklagas för valfusk, korruption och ett allt mer hårdför politik.

Kurmanbek Bakijev kom till makten genom den så kallade ”tulpanrevolutionen” våren 2005. De senaste åren har även han kommit att anklagas för nepotism och censur av oliktänkare. Han omvaldes i fjol i ett val som kritiserades hårt av oppositionen och internationella valobservatörer.

Fattigdomen är utbredd i Kirgizistan och prishöjningen på livsmedel och mångdubblade energipriser har slagit hårt mot befolkningen. Därtilll har många kirgizistanier som tidigare arbetat utomlands, främst i Ryssland , förlorat sin försörjning med anledning av den ekonomiska krisen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Internationell kampanj mot israelisk ”apartheid”

Gaza står i centrum när årets anti-apartheidkampanj går av stapeln. Samtidigt som blockaden överskrider sin tusende dag manar professor Haidar Eid vid Al-Aqsa universitetet i Gaza till en internationell handels- och investeringsbojkott av Israel och efterlyser en fred som baseras på internationell rätt.

Fria Tidningen

Afghanistannärvaro orsakar nederländsk regeringskollaps

Frågan om nederländsk truppnärvaro i Afghanistan har fått landets regering att kollapsa. Nederländerna kommer att ta hem trupper från Uruzganprovinsen redan under sommaren och Natoexperter tror att fler länder kan komma att dra sig ur det militära samarbetet i Afghanistan.

Fria Tidningen

Egyptisk bloggare dömd till fängelse

Den egyptiske bloggaren Wael Abbas har dömts till sex månaders fängelse för att ha förstört en internetkabel. Wael har under flera år bloggat om maktmissbruk, polisbrutalitet och korruption i landet och är själv inte förvånad över den hårda domen. "Med svepskäl tystas obekväma röster och jag är inte den första att drabbas", säger Wael Abbas till Fria Tidningen.

Fria Tidningen

FN:s tidsfrist för Israel och Hamas har löpt ut

Den tidsfrist som FN gett Israel och Hamas för att själva utreda händelserna kring Gazakriget har löpt ut. Tillförlitligheten i Israels militära utredning ifrågasätts av FN och Hamas har ännu inte tillsatt någon utredning. Efterföljs rekommendationerna i Goldstonerapporten riskerar båda parter att ställas inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Fria Tidningen

53 palestinier vräkta i östra Jerusalem

Natten till söndagen vräktes 53 palestinier från sina hem i östra Jerusalem. Handlingen, som omedelbart fördömdes av EU, FN och USA, blottlägger Israels ovilja att hörsamma kraven på ett stopp för bosättningar på ockuperad mark.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu