53 palestinier vräkta i östra Jerusalem | Fria.Nu
Fria Tidningen

53 palestinier vräkta i östra Jerusalem

Natten till söndagen vräktes 53 palestinier från sina hem i östra Jerusalem. Handlingen, som omedelbart fördömdes av EU, FN och USA, blottlägger Israels ovilja att hörsamma kraven på ett stopp för bosättningar på ockuperad mark.

Tidigt på söndagmorgonen gick israelisk militär in i palestinska Sheikh Jarrah i östra Jerusalem, skärmade av området och tvingade 53 personer, varav 19 barn, att lämna sina bostäder.


- De krossade grinden, ytterdörren och fönstren. Vi hade en polisstyrka på 60 man i lägenheten som drev ut oss med våld, säger 21-åriga Rami Hanoun.


Husen i Sheikh Jarrah byggdes av FN:s flyktingorgan UNRWA år 1956 på mark som upplåtits av Jordanien. Den ägandetvist som pågått i israelisk domstol under 37 års tid tycks ha fått ett abrupt slut.


- Efter att de kastat ut oss och vi sett militären länsa våra hem kunde vi betrakta de judiska bosättarna medan de flyttade in i vårt hus, konstaterar Rami Hanoun.


Sedan Fria Tidningen skrev om familjen Hanoun i våras (se Livslång kamp om ett hem i Jerusalem och Nya ägandebevis hjälper inte familjen Hanoun) har fallet vunnit medial uppmärksamhet och varit föremål för åtskilliga politiska uttalanden världen över. Det svenska EU ordförandeskapet uppmanade för två veckor sedan Israel att avstå från provokativt agerande i Östra Jerusalem. Uttalandet nämner specifikt de två släkterna Hanoun och al-Ghawi och påminner om att en vräkning strider mot internationell lag.


- Den bosättaraktivitet vi ser i östra Jerusalem är illegal och det faktum att Israel vidtar de här åtgärderna försvårar möjligheten att få igång ett fredsavtal, sade utrikesminister Carl Bildt om vräkningen av Hanoun och al-Ghawi till Sveriges Radio under måndagen.


Sveriges skarpa utlåtanden går i linje med internationell kritik av Israels planerade bosättningsexpansion i östra Jerusalem och på Västbanken. Under våren fördömde FN rivningen av palestinska hus i Jerusalem och något senare ställde USA:s president Barak Obama krav på omedelbart upphörande av israelisk bosättningsaktivitet på ockuperat palestinskt territorium.

 

De vräkta familjerna bor nu på madrasser tvärsöver gatan alltmedan israelisk polis dygnet runt bevakar de nyinflyttade bosättarna. Röda Korset har erbjudit sig att hjälpa till med tält, ett erbjudande Maher Hanoun avböjt.


- Det känns som att erbjudas en svepeduk. Vårt problem är politiskt och strukturellt inte humanitärt, säger han och efterlyser insatser som förändrar familjens situation snarare än upprätthåller den.


Genom att gå in i Sheikh Jarrah och driva igenom vräkningen visar Israel att landet inte har för avsikt att hörsamma kraven från vare sig EU, FN eller USA.


- Staden är Israels odelbara huvudstad. Det betyder att judiska medborgare har rätt att köpa hus och bosätta sig vart de vill i Jerusalem, sade premiärminister Benjamin Netanyahu i ett tal den 19 juli och fastslog därmed att han vägrar förhandla om Jerusalems status.


Annons

Rekommenderade artiklar

Bostadssituationen akut i Gaza

Israel–Palestina

Kriget i Gaza har förvärrat bostadskrisen. Redan innan attackerna saknades 70 000 bostäder.

Fria Tidningen

Palestinsk ”utpost” revs

Ett palestinskt protestläger i östra Jerusalem revs på torsdagen av israeliska säkerhetsstyrkor, efter beslut i högsta domstolen.

Fria Tidningen

Diplomatisk protest mot bosättningar

Storbritannien och Frankrike överväger att kalla hem sina ambassadörer från Israel i protest mot nya bosättningar i ockuperade östra Jerusalem, enligt en rapport i tidningen Haaretz.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu