Islamiskt nyhetskontor ockuperat av anställda | Fria.Nu
Fria Tidningen

Islamiskt nyhetskontor ockuperat av anställda

I över en vecka har hundratals anställda på den inflytelserika webbsajten Islam Online ockuperat sin arbetsplats i Kairo. Journalisterna menar att de för en kamp för oberoende gentemot sajtens konservativa finansiärer.

De senaste åren har hundratals vilda strejker ägt rum i Egypten, men ingen har uppmärksammats som den här. Sedan förra måndagen har runt 300 redaktörer, journalister och andra anställda på Islam onlines kontor i Kairo ockuperat sin arbetsplats. Därifrån kommunicerar de nu med omvärlden via bloggar och sociala medier – och en webbkamera som låter vem som helst följa de strejkande när de äter frukost, samtalar eller ber. 

Strejken bröt ut när flera av sajtens redaktörer stängdes av från sitt arbete. Men orsaken är inte främst ekonomisk, säger fotojournalisten Ahmed Abd El-Fatah.

– Roten till konflikten är att några fanatiska islamister försöker ta över sajten för sina egna intressen. De gör det under täckmantel av att flytta redaktionen hem till moderlandet Qatar, trots att Islam online vilar på en moderat islam som inte känner några nationsgränser, säger han. 

IOL uppges ha över 100 000 läsare om dagen och erbjuder bland annat familjerådgivning och kulturbevakning, förutom nyheter från den muslimska världen på engelska och arabiska. Sajten grundades 1999 under ledning av den egyptiske islamiske skriftlärde Yousef Al-Qaradawi, som tvingats i exil i Qatar på grund av sitt medlemskap i Muslimska brödraskapet men når en mångmiljonpublik varje vecka med sitt populära tv-program på Al-Jazeera.

Den Kairobaserade journalisten Issandr El-Amrani beskriver IOL som ”den mest professionella publikationen inom nya medier i Egypten”. Men missnöjet har växt bland de anställda sedan stiftelsen Al-Balagh i Qatar, som äger sajten, fick en ny styrelse för nästan ett år sedan. Sedan tidigare har flera journalister begärt avsked i protest mot att ledningen dragit in finansieringen till sajtens kultur- och ungdomssidor efter invändningar mot innehållet.

– Plötsligt ville de inte ha artiklar om Alla hjärtans dag, om filmfestivaler, om Oscarsgalan, saker som vi skrivit om varje år, säger den avhoppade journalisten Mohamed Yahia till Al-Jazeera.

Konflikten trappades upp när redaktionen i Kairo utan förvarning stängdes av från sajtens servrar. Samtidigt fick journalisterna veta att kontraktet med det medieföretag i Kairo som de jobbar för inte kommer att förnyas efter den sista mars. De fruktar därför att de kommer att förlora jobbet och redaktionen flyttas till Qatars huvudstad Doha.

Somliga analytiker ser bråket som en del i en kulturkamp mellan det konservativa Qatar och det jämförelsevis liberala Egypten. Men de strejkande själva poängterar på sin blogg (iolvoice.blogspot.com) att krisen beror på ”individer, inte stater” och på ”försöken att rasera den princip om åtskillnad mellan finansiering och redaktionellt arbete som utmärkt Islam online under de senaste tio åren.”

Många av journalisterna sätter nu sitt hopp till att grundaren Yousef al-Qaradawi ska gripa in för att rädda Islam onlines rykte. I söndags lovade han i en intervju med Al-Jazeera att problemen ska få en lösning, men på måndagen var redaktörerna i Kairo fortfarande utestängda från sajtens servrar och de strejkande journalisterna svävade i ovisshet om sin och arbetsplatsens framtid.

– Ingen av oss har förlorat hoppet. Vi är optimistiska och stolta över det vi gör. Vi följer allt som skrivs om oss och känner att många sätter stort värde på vårt arbete, säger Ahmed Abd El-Fatah.

Annons

Rekommenderade artiklar

Protester mot censur i Egypten

Tidningsupplagor stoppas, tv-kanaler hotas med stängning och en regimkritisk bloggare sitter fängslad. Med mindre än två månader till parlamentsvalet trappar militärregimen upp sina attacker på pressen.

Fria Tidningen

Egyptisk bloggare stäms för förtal av företag

En egyptisk bloggare som skrev om grova miljöbrott på sin blogg har stämts för förtal av det utpekade företaget. Människorättsaktivister beskriver fallet som avgörande för möjligheterna att avlöja företag som utsätter miljö och människor för fara.

Fria Tidningen

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu