Fria Tidningen

Protester mot censur i Egypten

Tidningsupplagor stoppas, tv-kanaler hotas med stängning och en regimkritisk bloggare sitter fängslad. Med mindre än två månader till parlamentsvalet trappar militärregimen upp sina attacker på pressen.

I onsdags vägrade flera kända egyptiska journalister att lämna sina återkommande kolumner till den nystartade tidningen al-Tahrir. Istället fick läsaren ta del av ett kort budskap:

”Jag skrev inget i dag i protest mot censur, konfiskering av tidningar och närvaron av militära censorer på tidningarna.”

Aktionen var ett svar på att de egyptiska myndigheterna hade stoppat hela lördagsutgåvan av den oberoende veckotidningen Sawt al-Umma och tvingat en annan tidning att ta bort en artikel.

– Det här var inget modigt beslut, men ett naturligt sådant, säger den populära skribenten Bilal Fadl till Ahram Online om protestaktionen.

– De åtgärder som vidtogs mot tidningarna var utan tvekan mer skadliga för medborgaren än de artiklar som orsakade problem. Jag förespråkar inte full immunitet för pressen, men censur och arrestering av journalister kan inte vara lösningen, säger Fadl.

Flera kolumnister på andra tidningar anslöt sig genast till den symboliska protesten. Men skribenter på de stora dagstidningarna Al Masry Al Youm och Al Shorouq förbjöds av sina ledningar att lämna sina kolumner tomma, enligt den liberala debattören Amr Hamzawy, som skriver för Al Shorouq.

Beslutet att stoppa tryckningen av tidningen Sawt al-Umma förra veckan berodde enligt tidningens redaktörer på en artikel om rättegången mot Egyptens störtade diktator Hosni Mubarak, som efter beslut av det styrande militärrådet hålls bakom stängda dörrar. Åtgärden kritiseras hårt av internationella pressfrihetsorganisationer.

– Militärregeringen har återupplivat Mubarak-erans repression, säger Mohamed Abdel Dayem från den New York-baserade Kommittén för försvar av journalister.

– De senaste fallen av censur har föregåtts av stängningen av en nyhetsbyrå, förhör av journalister och andra fall av restriktioner och hot.

I september stoppades utfärdandet av nya licenser till privata sattelitkanaler ”tillfälligt”, samtidigt som en allmän varning utfärdades till kanaler vars rapportering ”uppviglar” allmänheten. Kort därefter stängdes ett av tv-kanalen Al-Jazeeras kontor i Kairo.

Förra veckan utsattes samma tv-kanal för en ny räd av över 20 civilklädda poliser. Enligt kanalens anställda uppträdde de hotfullt, beslagtog utrustning och grep en journalist, som släpptes några timmar senare.

Den här veckan utfärdade myndigheterna också en varning till de egyptiska kanalerna ONTV och Dream TV för överträdelser av sändningstillstånd och pressetiska regler. Båda kanalerna sänder populära talkshows där kritik mot övergångsregeringen och det styrande militärrådet på senare tid ofta har luftats.

Redan i slutet av maj kallades programledaren Reem Maged på ONTV till förhör av militära åklagare efter en intervju med den socialistiska aktivisten Hossam al-Hamalawy, som riktade skarp kritik mot militärens övergrepp mot demonstranter.

Samtidigt som officiella medier utsätts för påtryckningar försämras hälsotillståndet snabbt för den fängslade bloggaren Maikel Nabil, som hungerstrejkat sedan den 23 augusti. Den 26-årige Nabil dömdes till tre års fängelse av en militärdomstol i våras efter ett blogginlägg där han kritiserade militären, den första domen av sitt slag efter Mubaraks fall.

Många bedömare fruktar nu att censuren ska trappas upp ytterligare inför parlamentsvalet i november.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Islamiskt nyhetskontor ockuperat av anställda

I över en vecka har hundratals anställda på den inflytelserika webbsajten Islam Online ockuperat sin arbetsplats i Kairo. Journalisterna menar att de för en kamp för oberoende gentemot sajtens konservativa finansiärer.

Fria Tidningen

Egyptisk bloggare stäms för förtal av företag

En egyptisk bloggare som skrev om grova miljöbrott på sin blogg har stämts för förtal av det utpekade företaget. Människorättsaktivister beskriver fallet som avgörande för möjligheterna att avlöja företag som utsätter miljö och människor för fara.

Fria Tidningen

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

Fria Tidningen

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

Fria Tidningen

Opposition fördömer undantagstillstånd i Egypten

President Mohammed Morsis beslut att utlysa lokalt undantagstillstånd efter helgens blodiga kravaller i Suez och Port Said fördöms av oppositionen, som också avfärdar maning till nationell dialog.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu