Uppsala Fria

Ett av Kristdemokraternas vallöften i valrörelsen 2006 var att kommunen skulle ge en tak-över-huvud

Ett av Kristdemokraternas vallöften i valrörelsen 2006 var att kommunen skulle ge en tak-över-huvudet-garanti. Opositionen genom Miljöpartiets Niclas Malmberg, kommunalråd, menar att den borgerliga majoriteten inte har klarat att leva upp till detta löfte.

Fastighetskontoret i Uppsala kommun planerar för närvarande att avyttra drygt 50 kommunala bostadsrätterna i Ejdern, Rosen och Fröj – en manöver som riskerar att förvärra och skruva till bostadssituationen ytterligare menar oppositionen.

– Oavsett om den borgerliga majoriteten har som ideologisk princip att kommunen inte ska äga bostadsrätter eller om man agerar utifrån ekonomiska motiv, borde man istället fundera över hur kommunen långsiktigt kan garantera bostäder till exempelvis personer som utsatts för våld i nära relationer och nyanlända flyktingar, säger Niclas Malmberg (MP) i ett uttalande.

Bostäderna avyttras trots att kommunen redan idag, menar Niclas Malmberg, saknar möjligheter att få fram tillräckligt många för att täcka behovet av så kallade sociala lägenheter. Lägenheter som förmedlas via socialkontoret till enskilda personer eller familjer som av olika anledningar behöver hjälp till ett socialt boende. Fastighetsnämndens ordförande Lars-Gunnar Karlsson (M) är dock av en helt annan åsikt. Han menar att beslutet att avyttra de aktuella bostadsrätterna är en direkt konsekvens av en policy som antagits av nämnden som säger att kommunen inte ska äga för stora andelar i enskilda bostadsrättsföreningar.

– Vi har sagt att vi inte ska äga mer än 15 procent av lägenheterna i våra föreningar för att föreningar vill ha aktiva boende som hjälper till i föreningen. Det kan bli knasigt för våra hyresgäster eftersom kommunen inte utgör en aktiv part, och för att undvika att för stora grupper av exempelvis ensamkommande flyktingar bor på samma ställe. Vi tror att det är bättre att sprida ut de här grupperna.

Lars-Gunnar Karlsson estimerar att kommunen får loss runt 50 miljoner för bostadsrätterna, pengar som sedan kommer användas till att rekvirera nya lägenheter. Lägenheter som ska ingå i innehav om tre till fem stycken lägenheter i olika föreningar spridda runt om i Uppsalas ytterområden.

– Jag känner inte att vi sagt nej, nej, nej till den här gruppen av ensamkommande flyktingar– att de inte får vara med oss. Just i det här fallet är det helt fel av oppositionen att agera – vi har läget under kontroll. Bostadsrättslägenheterna i Ejdern, Rosen och Fröj är avsatta för dem som blivit biståndsbedömda eller har ett handikapp.

Miljöpartiet menar dock att utförsäljningen indirekt medför att Uppsalahem därmed blir den part som huvudsakligen ansvarar för uppgiften att ta fram sociala bostäder.

– Om Uppsalahem i princip blir den enda fastighetsägaren som tar ansvar för sociala boenden ger det en segregerande effekt, eftersom sociala boenden koncentreras till ett fåtal områden, säger Niclas Malmberg (MP).

– Vi kommer självklart att rekvirera nya bostäder men riktigt stora lägenheter för familjer upp till tio personer är svåra att få tag på. Vi kommer inte heller vara med och kriga om priser runt 40 000 kronor kvadraten, utan är hänvisada till att köpa lägenheter i ytterområdena.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alby i demokratins vågskål

Fria har pratat med tre forskare om lagändringen som skulle göra det lättare att få till folkomröstningar.

Fria Tidningen

DO avvisar anmälan mot myndighet

Förra veckan DO-anmäldes myndigheten Statens institutionsstyrelse, SiS, för att ha misslyckats med att ta fram en handlingsplan för jämställda löner. DO har nu beslutat att avvisa ärendet. Trots att få myndigheter och företag följer lagen så blir det sällan några påföljder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu