Chevrons pr-strategi i miljömål kan slå bakut | Fria.Nu
Fria Tidningen

Chevrons pr-strategi i miljömål kan slå bakut

Det utdragna rättsfallet mot Chevron ser ut att sluta med mångmiljardböter för oljejätten, frågan är bara när. Bolaget har anlitat flera pr-firmor för att förbättra sitt anseende, men det verkar leda till en ännu större press från politiker och miljörörelser att betala för skadorna i Ecuadors regnskog.

Miljökatastrofen i Ecuador kallas ”Regnskogens Tjernobyl”. 30 000 människor kring sjön Lago Agrio och staden Coca, utspridda på 4 400 kvadratkilometer, har drabbats av utsläppen från Chevrons oljeutvinning i området. Rättsprocessen har hållit på sedan 1993, året efter att verksamheten upphörde.

Chevron har anlitat upp till ett dussin pr-firmor för att förbättra sitt anseende i samband med rättegången och miljöskandalen. Bland annat pr-jätten Hill & Knowlton ska ge oljebolaget en ansiktslyftning inför den allmänna opinionens och USA:s kongress ögon. Hill & Knowlton kan tyckas vara ett konstigt val. Företaget är känt för att ha representerat tobaksindustrin och för att ha hittat på ett vittnesmål där en ung kvinna hävdade att irakiska soldater hade dödat nyfödda barn på ett sjukhus under Gulfkriget.

 

Chevron har bland annat försökt få USA:s kongress att stoppa Ecuadors handelsförmåner om inte fallet läggs ner. 

I höstas offentliggjordes smygfilmningar från möten mellan domaren i rättsprocessen, Juan Núñez, påstådda representanter för Ecuadors regering och en nordamerikansk företagare, Wayne Hansen. Enligt Chevron skulle domare Núñez mutas av Hansen, som hade filmat mötena. Men det visade sig snart att Hansen är en före detta narkotikasmugglare och Chevron anklagades för att ha försökt gillra en fälla för Núñez.

Videoskandalen gjorde att Chevron fick om möjligt ännu sämre relationer till Ecuadors regering. Presidenten Rafael Correa har offentligt uttryckt sitt stöd för målsägarna i deras kamp mot oljebolaget.

 

Företrädare för de drabbade av föroreningarna hävdar också att Chevron har betalt bloggare, bland andra Zennie Abraham och Pat Murphy, för att skriva gott om bolaget och svartmåla dess motståndare.

– Deras sätt att göra lobbying och pr är verkligen klumpigt. Jag tror att det är därför som Chevrons rykte försämras, sade den demokratiska kongressledamoten Linda Sanchez till tidningen The Politico.

Nu har flera demokrater uttryckt sitt stöd för skadeståndskravet och motsatt sig Chevrons försök att få Ecuadors handelsförmåner slopade.

 

Det hela började på 1970-talet då Texaco fick stora oljekoncessioner i Ecuador regnskog. Texaco verkade i området fram till 1992. Året efter stämde invånarna runt Lago Agrio oljebolaget. De hävdade att Texaco hade släppt ut 70 000 miljoner liter giftigt vatten och lämnat kvar 1 000 bassänger med råolja och farliga ämnen. 2001 köpte Chevron upp Texaco och fick därmed ta över rättsprocessen. Oljebolaget fick rättegången flyttad till Ecuador eftersom det trodde att det skulle vara lättare att slippa böter där. Men nu hävdar Chevrons advokater istället att man inte kan få en rättvis rättegång i Ecuador och vill att det ska avgöras i en internationell domstol. Oljebolaget hävdar också att Ecuadors statliga oljebolag skulle vara medskyldigt till eventuella miljöföroreningar.

Skadeståndet kan bli enormt. Siffran 27 miljarder US-dollar har nämnts av domaren Juan Núñez. Ett utslag väntas komma snart. Chevron har sagt att man kommer att överklaga både i och utanför Ecuador, men allt fler politiker i USA vänder bolaget ryggen.

 

Snart kan Emergildo Criollo som tillhör Cofan-folket i Ecuador få anledning att jubla. Fria Tidningens Tove Silveira Wennergren träffade honom under en demonstration mot Chevron år 2007. Då berättade han om skadorna efter Chevron/Texacos verksamhet.

– De förorenade miljön och floderna. Djuren försvann och fiskarna dog på grund av allt ljud och läckaget från oljeutvinningen. När Texaco kom, kom också sjukdomar som våra schamaner inte kunde bota. Det var okända sjukdomar som kom från föroreningarna. Bland mitt folk vet jag minst sex personer som har dött i cancer, berättade han. 

 

Fakta: 

Tidslinje: miljökatastrofen i Ecuador

1964 – Texaco hittar olja i regnskogen.

1992 – Oljeutvinningen upphör då Texacos avtal med Ecuador löper ut.

1993 – Invånarna kring Lago Agrio stämmer Texaco och en rättsprocess inleds i USA.

2001 – Chevron köper upp Texaco och tar över rättsprocessen.

2003 – Chevron lyckas få fallet flyttat till Ecuador.

2009 – Smygtagna bilder på domaren i fallet används av Chevron för att smutskasta honom.

 

• Läs mer om Regnskogens Tjernobyl.

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu