Fria Tidningen

Zimbabwiska aktivister stämmer staten

Nio människorättsaktivister i Zimbabwe, däribland den framstående aktivisten Jestina Mukoko, stämmer landets regering på 500 miljoner US-dollar sedan terroråtalen mot dem lagts ner.

Zimbabwes Högsta domstol ogillade åtalet med hänvisning till att de åtalade kidnappats av agenter som utsatt dem för tortyr i jakten på erkännanden. De åtalade ska ha framträtt blodiga och med svullna ansikten i rätten. Bland de som nu är stämda av människorättsaktivisterna återfinns rikspolischefen, säkerhetsministern och flera poliser. Stämningen får stöd av flera människorättsorganisationer.

- Omedelbara och samordnade åtgärder bör vidtas för att utreda och åtala förövarna av brott, säger Irene Petras från Zimbabwe Lawyers for Human Rights, ZLHR, enligt den exilzimbabwiska hemsidan Zimdiaspora.

- Detta skulle bidra till att återupprätta förtroendet för rättsväsendet.

Människorättsaktivisterna anklagades för att vilja störta Zimbabwes president Robert Mugabe. En morgon i december kidnappades Jestina Mukoko i sitt hem och hölls på okänd ort tills hon fängslades den 23 december. Hon släpptes mot borgen i mars för att återigen sättas i fängelse i maj, vilket väckte internationell kritik.

Att åtalet nu har lagts ner ser en del bedömare som ett tecken på att regeringstrogna domare försöker möta reformkraven. Robert Mugabe, som varit president sedan 1987, bildade regering tillsammans med oppositionens Morgan Tsvangirai i februari. Tsvangirai har sagt att åtalet mot Mukoko och de andra hotar regeringssamarbetet och krävt att åtalet läggs ner. Vilket nu alltså har blivit verklighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Samtal splittrar proteströrelsen

Samtidigt som proteströrelsen i Bahrain markerar tvåårsdagen av revolutionen har den officiella oppositionen samlats till samtal med representanter för regimen. Men samtalen splittrar demonstranterna. Fria Tidningen har pratat med Februari 14-koalitionen som avvisar samtalen och oppositionspolitiker som deltar i samtalen.

Fria Tidningen

Aktivister kräver svenskt stöd mot förtrycket i Bahrain

Inför årsdagen av den bahrainska revoltens början trappas protesterna upp och regimen svarar med alltmer våldsam repression. Men istället för att öppet stödja oppositionen hjälper flera västländer aktivt regimen. Fria Tidningen har pratat med en av landets ledande människorättsaktivister, Nabeel Rajab, som kräver att omvärlden – särskilt Sverige – gör mer för att stödja kampen för demokrati i Bahrain.

Fria Tidningen

Jemens opposition splittrad över nationellt råd

I förra veckan bildade delar av Jemens opposition ett nationellt råd för att ena regimens motståndare och staka ut vägen för en demokratisk övergång. Regimen tog det som ”en krigsförklaring”. Men redan nu syns sprickor i rådet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu