Muslimsk lovdag i fara i Huddinge | Fria.Nu
Stockholms Fria

Muslimsk lovdag i fara i Huddinge

I tisdags var det tomt i Huddinges grund- och gymnasieskolor. Kommunen hade beslutat att den muslimska fastemånaden Ramadans avslutning skulle vara en allmän lovdag. Men den nya lovdagen har väckt starka reaktioner, och bland annat Sverigedemokraterna har reagerat. Även den nya majoriteten i kommunen är negativ.

Dag Olausson (v), avgående ordförande för gymnasienämnden i Huddinge, är en av dem som varit med och beslutat om den nya helgdagen.

– Vi har ju tio procent av våra elever som har en muslimsk kulturell bakgrund. Vi vill visa för dem och för andra att vi tar det mångkulturella samhället på allvar. Då måste också majoritetskulturen visa att den är beredda att acceptera minoritetens kultur, säger han.

Men den nya lovdagen har mött reaktioner. Enstaka muslimer har hört av sig och kritiserat beslutet om ledigheten som de anser spär på fördomarna mot islam. De flesta som kontaktat kommunen har dock varit etniska svenskar som oroat sig för att den svenska kulturen ska utarmas.

– Det är vissa som menar att det här är ett främmande element, men då tänker man inte på att det finns över 300 000 muslimer i Sverige, säger Dag Olausson.

Tanken på den nya lovdagen som ett främmande element har uppenbarligen fått fäste hos Sverigedemokraterna. På sin hemsida går partiet ut hårt mot Huddinge kommun och lovar att ta strid mot islamiserade lovdagar.

– Vi Sverigedemokrater menar att det är invandrarna som ska anpassa sig till det svenska samhället och inte tvärtom. En gemensam identitet och gemensamma traditioner är, enligt vår mening, helt avgörande för stabiliteten och sammanhållningen i ett samhälle, säger partiledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Dag Olausson nöjer sig med att konstatera att Sverigedemokraterna inte accepterar tanken på ett mångkulturellt samhälle. Han tror dock lovdagar som den i Huddinge kommer att bli mindre kontroversiella i framtiden. Han påpekar också att Huddinge kommun inte lägger sig i hur eleverna förvaltar sin ledighet, vare sig när det gäller Ramadan eller andra lovdagar.

– Vi försöker inte på något sätt få eleverna att fira den här högtiden, precis som vi inte tvingar folk att demonstrera på första maj. Vi ser det som en kulturell ledighet, inte religiöst betingad, säger han.

Stefan From, rektor på Vårbyskolan i Huddinge, är av uppfattningen att den nya lovdagen rönt uppskattning bland de muslimska eleverna.

– Jag tror att allmänt så har det tagits emot positivt så till vida att Ramadan finns med som en lovdag och man visar en respekt för minoriteters högtider, säger han. På de skolor där vi har många muslimska elever är det ändå många som söker ledighet för den här dagen, så jag tycker att det är bra att vi har det.

Sannolikt kommer Sverigedemokraterna inte att behöva ta strid om lovdagen. Kommunalvalet i Huddinge resulterade i en ny majoritet, och de borgerliga partierna röstade tidigare emot att införa ledighet under Ramadan.

Åke Blomqvist (fp), som har nominerats till ordförande i grundskolenämnden, vill istället att eleverna ska få en personlig kvot som reglerar hur många lovdagar de får ta ut. Förslaget stöder sig på ett tjänsteutlåtande från skolförvaltningen i Huddinge.

– När förslaget togs fram för två år sedan tyckte den borgerliga gruppen att det här var fel. Det är bara en religion som man tar hänsyn till, säger han.

Men förutom kristendom är väl islam den största religionen bland skolelever i Huddinge?

– Muslimerna är i majoritet, men vi har också andra kristna som till exempel firar jul på en annan dag. Jag tycker förvaltningens förslag är jättebra, säger Åke Blomqvist.

SFT har förgäves försökt nå Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson för en kommentar.

Annons

Rekommenderade artiklar

SD-ledaren: avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

Jimmie Åkesson vill att lagen om hets mot folkgrupp ska avskaffas. Det utspelet levererade Sverigedemokraternas partiledare under en debatt som Publicistklubben anordnade på måndagskvällen.

Fria Tidningen

Sverigedemokrater polisanmäler Mikael Wiehe

I början av mars ska en tennislandskamp mellan Sverige och Israel spelas i Malmö. I en debattartikel försvarade artisten Mikael Wiehe kraven på att matchen ska stoppas. Nu polisanmäls han av Sverigedemokraterna för uppvigling.

Ett parti som alla andra?

Sverigedemokraternas nyligen avslutade riksårsmöte synliggjorde återigen två utmärkande drag hos partiet. Dels att den politiska kursen även fortsättningsvis ska syfta till en normalisering av de egna åsikterna, dels att dessa åsikter fortfarande är djupt rasistiska.

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu