Sverigedemokrater polisanmäler Mikael Wiehe | Fria.Nu
Fria.Nu

Sverigedemokrater polisanmäler Mikael Wiehe

I början av mars ska en tennislandskamp mellan Sverige och Israel spelas i Malmö. I en debattartikel försvarade artisten Mikael Wiehe kraven på att matchen ska stoppas. Nu polisanmäls han av Sverigedemokraterna för uppvigling.

Det finns en tradition av politiska protester mot tennisturneringen Davis cup. 1968 lyckades hundratals demonstranter förhindra att en match mellan Sverige och dåvarande Rhodesia spelades i Båstad. 1975 skulle istället det Chile som två år tidigare genomlidit Augusto Pinochets militärkupp stå för motståndet. Denna gång demonstrerade tusentals, men matchen kunde spelas under massiv polisbevakning. En av dem som engagerade sig var artisten Mikael Wiehe, vars sång Stoppa matchen kom att bli ett musikaliskt ledmotiv för protesterna.

Nu har Davis cup återigen blivit föremål för politiskt missnöje. I början av mars möts Sverige och Israel i Malmö, något som i ljuset av invasionen av Gaza upprört många. Nyligen publicerade Mikael Wiehe en debattartikel – och en uppdaterad text till Stoppa matchen – i tidningen Sydsvenskan till stöd för dem som vill att idrottsevenemanget ska ställas in.

– Jag tycker att det är olämpligt att Sverige leker lekar med ett land som så uppenbart sätter sig över internationella lagar, säger han till Fria Tidningar.

Debattartikeln fick Sverigedemokraterna att reagera, och nu ska det främlingsfientliga partiet polisanmäla Mikael Wiehe för uppvigling. Att Mikael Wiehe ingenstans i debattartikeln skriver att matchen ska stoppas genom fredliga medel gör enligt partiet att den måste tolkas som en uppmaning att "försöka stoppa Davis Cup-matchen i Malmö med antidemokratiska metoder".

Partiet menar också att Malmö förra året skakades av flera upplopp initierade av "företrädare för extremvänstern", som Mikael Wiehe anklagas för att ha nära band till.

– Mot bakgrund av förra årets händelser och det rådande stämningsläget kan Mikael Wiehes skrift, även om det är i förtäckta ordalag, inte ses som någonting annat än en uppmaning till de element som tidigare startat upplopp att göra det igen, säger Lars-Johan Hallgren, ordförande i Sverigedemokraterna i Malmö, i ett uttalande.

Mikael Wiehe tar hoten om polisanmälan med ro.

– Att Sverigedemokraterna, som ju inom sina led fortfarande har människor med nazistiska åsikter, polisanmäler mig för uppvigling när jag är upprörd över Israels agerande i Gaza, blir ju ganska absurt, säger han.

– Jag hoppas ju naturligtvis att matchen ställs in utan att det blir handgripligheter, jag tror att det gör störst intryck. Jag hoppas också att regeringen tar sitt förnuft till fånga och säger att israeliska idrottsmän inte är välkomna på svenska mark just nu.

Annons

Rekommenderade artiklar

SD-ledaren: avskaffa lagen om hets mot folkgrupp

Jimmie Åkesson vill att lagen om hets mot folkgrupp ska avskaffas. Det utspelet levererade Sverigedemokraternas partiledare under en debatt som Publicistklubben anordnade på måndagskvällen.

Fria Tidningen

Ett parti som alla andra?

Sverigedemokraternas nyligen avslutade riksårsmöte synliggjorde återigen två utmärkande drag hos partiet. Dels att den politiska kursen även fortsättningsvis ska syfta till en normalisering av de egna åsikterna, dels att dessa åsikter fortfarande är djupt rasistiska.

Muslimsk lovdag i fara i Huddinge

I tisdags var det tomt i Huddinges grund- och gymnasieskolor. Kommunen hade beslutat att den muslimska fastemånaden Ramadans avslutning skulle vara en allmän lovdag. Men den nya lovdagen har väckt starka reaktioner, och bland annat Sverigedemokraterna har reagerat. Även den nya majoriteten i kommunen är negativ.

Stockholms Fria

Uteslutna SD:are kan bilda nytt parti

Konflikter och uteslutningar har följt på varandra efter Sverigedemokraternas inträde i stadshuset. Nu är ett nytt parti på väg att bildas, skriver Mathias Wåg.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu