Fria Tidningen

En legendarisk målare har lämnat oss

Graffitilegenden Iz the Wiz har gått bort, 50 år gammal. Han var en av 1970-talets mest notoriska tunnelbanemålare och verksam ända fram till förra fredagen.

Michael Martin, mer känd som graffitilegenden Iz the Wiz, har gått bort.

Iz the Wiz gjorde sig ett namn under sjuttiotalet som en av New Yorks mest notoriska tunnelbanemålare. Hans throw-up IZ syntes på tusentals tunnelbanevagnar. Internationellt känd blev han genom filmer som Style wars (1983) och boken Subway art (1984). Hans mest kända verk var sannolikt Hell Iz for Children från 1982.

Svenska graffitimålaren Maes menar att Iz också var viktig inom den eklektiska och lekfulla graffitin och sörjer hans bortgång:

– En stor inspirationskälla bland giganterna och en föregångare inom det tidiga skoj-toy-målandet.

Iz the Wiz var aktiv in i det sista och så sent som förra fredagen, den 12 juni, bara dagar innan han gick bort, visade han verk och målade live på Tuff City i Bronx, New York. Iz the Wiz blev 50 år gammal.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Banksy-bilden saknar politisk laddning

Hanne Kjöllers omdebatterade text om Megafonen illustrerades med en Banksy-bild som enligt Kjöller signalerar revolutionsromantik. DN:s ledarredaktion uppvisar en stor okunnighet när det gäller bildval, menar konstvetaren Jacob Kimvall.

Fria Tidningen

Problematisera censurbegreppet

Varför är det oproblematiskt att stoppa graffitiutställningar men inte att sortera ut Tintinböcker från ett bibliotek? Tintin-debatten belyser att litteratur och bildkonst behandlas mycket olika. Jacob Kimvall, doktorand i konstvetenskap och författare till boken Noll tolerans, funderar kring censurbegreppet och menar att det hanteras slarvigt.

Fria Tidningen

Konstens mångtydighet kan synliggöra rasismen

Det måste förstås finnas konst som vi inte tycker om. Så har det alltid varit och måste så förbli”, sa vår kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth till DN (18/4) angående att hon skurit upp en tårta formad som en naken kvinnokropp. Bilden kan framstå som osmaklig men konstens frihet väger tungt, ungefär så kan man sammanfatta Adelsohn Liljeroths försvar när hon anklagas för både omdömeslöshet och rasism.

Fria Tidningen

Farväl till erkänd graffare

Schweizaren Sigi von Koeding, mer känd som graffitimålaren Dare, har avlidit 41 år gammal. – Beskedet om hans bortgång kom som en chock, säger svenske målaren och
vännen Puppet.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu