Rättegången mot The pirate bay: Åklagaren yrkar på fängelse | Fria.Nu
Fria.Nu

Rättegången mot The pirate bay: Åklagaren yrkar på fängelse

Kammaråklagare Håkan Roswall yrkar på att de fyra åtalade bakom sajten The pirate bay döms till vardera ett års fängelse.

I sin slutplädering på måndagen riktade åklagare Håkan Roswall in sig på det som tingsrätten framför allt har att ta ställning till. Om The pirate bay är en sökfunktion där sajtens upphovsmän inte kan hållas ansvariga för vilken typ av material sökresultaten pekar mot, eller om sajten är konstruerad så att dess funktion underlättar piratkopiering. Åklagaren hävdar det senare. Argumentet är att The pirate bays tracker – en digital knytpunkt som förmedlar kontakt mellan användare som vill dela samma fil – avsevärt underlättat nedladdning.
– Den som tillhandahåller datafunktionaliteten gör sig skyldig till medverkan. Det vill säga, det är fullt möjligt att döma för medhjälp i det här fallet.
Försvaret har medgivit att trackern är avsedd att underlätta nedladdning genom bittorrent-teknik. Detta är dock i sig fullständigt lagligt, och även material som inte är skyddat av upphovsrätt fildelas via The pirate bay. För att få till stånd en fällande dom måste åklagaren därför också bevisa att de åtalade avsåg att främja nedladdning av just upphovsrättsskyddat material.
– Den begränsning som finns i medverkansansvaret är att ett uppsåt krävs, grov oaktsamhet räcker inte, men lagstiftaren har definitivt tänkt sig att sådan här verksamhet ska omfattas.

Detta uppsåt menar Håkan Roswall styrks av de åtalades eget agerande. Bland annat höll Fredrik Neij efter tillslaget mot The pirate bay i maj 2006 ett tal – som han inte skrivit själv – där upphovsrätten kritiserades.
– Publicering av förlöjliganden av de upphovsrättsinnehavare som begärt att torrenter ska tas bort visar väl också att syftet var att underlätta piratkopiering, det är väl ganska uppenbart? Sammantaget finns det ett uppsåt hos amtliga av de åtalade.
Åklagaren hävdade också att uppgifter som framkommit i tingsrätten visar att sajten genererat minst tio miljoner kronor i vinst. Dock yrkar han att de åtalade tillsammans ska betala 1,2 miljoner kronor, vilket motsvarar den summa som polisens förundersökning anser att annonsintäkter inbringat. De åtalade hävdar själva att alla pengar gått till driften av sajten.
När åklagaren kommer fram till den punkt som både åtalade och åhörare väntat på – straffyrkandet – hänvisar han till ett fall från 2002 där han själv var åklagare. En person fälldes för att ha framställt och sålt fysiska piratkopior för sammanlagt 1,6 miljoner kronor. Rätten bedömde att straffvärdet var ett års fängelse, och Håkan Roswall anser att fallet är jämförbart med det tingsrätten nu har framför sig.
– Jag menar att straffvärdet är ett års fängelse, och det är också vad jag yrkar att rätten dömer ut i det här fallet.

Under en paus i förhandlingarna skämtar de åtalade om åklagarens slutplädering.
– Är det du som har tagit mina tio miljoner? frågar Gottfrid Swartholm Warg en bekant.
– Alltså, han måste ju försöka med något, kommenterar Peter Sundholm Kolmisoppi åklagarens yrkande på fängelsestraff. Men han har ju inget att gå på. Han går emot sin egen bevisning och det är jättemycket sakfel i alltihop. För att jag känner folk så är jag chef över dem. Jag kan tydligen java och webbdesign också. Det är jättebra, då slipper jag be folk om hjälp med det nästa gång.
Medåtalade Fredrik Neij ansluter sig med en fråga.
– Förresten, det här bolaget Random media vi tydligen har bildat, har du fått några aktier i det?
Peter Sundholm Kolmisoppi skakar på huvudet.
– Nej, inte vad jag vet. Vi får ta upp det på nästa årsstämma.

Fakta: 

Åklagaren: Därför ska de fällas

Fredrik Neij
Har främst ansvarat för den tekniska driften av sajten men har också registrerat domännamn.

Gottfrid Svartholm Warg
Har också ansvarat för teknisk drift men även programmering av trackerfunktionen. Har även skött viss fakturering.

Peter Sundholm Kolmisoppi
Har haft ett övergripande ansvar för att utveckla verksamheten och varit den som ser till att ”det händer saker”. Står även registrerad som en av grundarna till företaget Random media, som bildades för att sälja annonsplats på The pirate bay.

Carl Lundström
Har finansierat verksamheten genom att tillhandahålla datorutrustning för 40 000 kronor samt internetuppkoppling.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Slutspel stundar för telekompaketet

På tisdag möts Europaparlamentet och ministerrådet i förlikningsförhandlingar om det omstridda telekompaketet. Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson befarar tuffa förhandlingar men tänker ”inte backa en millimeter”.

Fria Tidningen

Mjukvaruföretag köper The Pirate bay

Det svenska spelföretaget Global gaming factory, GGF, köper bit torrent-sajten The pirate bay för 60 miljoner kronor. Till nyhetsbyrån TT säger Peter Sunde, en av grundarna och The Pirate bays talesperson, att han hoppas att den nya ägaren kan investera mer i sajtens utveckling.

Fria Tidningen

Delseger för friheten på internet

I sista stund svängde de liberala och socialdemokratiska partigrupperna och sade ja till tillägg 138 när EU-parlamentet röstade om det kontroversiella Telekompaketet. Därmed kan ingen stängas av från internet utan föregående rättslig prövning. Ändringsförslag 166, som sökte begränsa leverantörernas möjlighet att godtyckligt blockera sajter, gick däremot inte igenom.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu