Mjukvaruföretag köper The Pirate bay | Fria.Nu
Fria Tidningen

Mjukvaruföretag köper The Pirate bay

Det svenska spelföretaget Global gaming factory, GGF, köper bit torrent-sajten The pirate bay för 60 miljoner kronor. Till nyhetsbyrån TT säger Peter Sunde, en av grundarna och The Pirate bays talesperson, att han hoppas att den nya ägaren kan investera mer i sajtens utveckling.

– Vi känner att vi inte kan ta Pirate bay vidare. Vi sitter i en lite låst position där inte så mycket händer och det saknas folk och pengar för att driva saker. Vi har hållit på alltför länge med Pirate Bay utan att saker händer. Det här betyder en ny växel för Pirate Bay.

Parallellt med The pirate bay köper GGF även företaget Peerialism, som enligt GGF utvecklat ”nästa generations fildelningsteknik.

Ambitionen är att lansera en ny affärsmodell som ska möjliggöra såväl gratis fildelning som kompensation till rättighetsinnehavare.

– Genom förvärven av The Pirate bay och Peerialism kommer GGF erhålla en strategisk position på den internationella marknaden för digital distribution. Fildelningstrafiken uppskattas till mer än hälften av dagens totala internettrafik. The Pirate bay är ett globalt varumärke och innehar en nyckelposition med sina över 20 miljoner användare och över en miljard sidvisningar per månad”, säger GGF:s vd Hans Pandeya i ett pressmeddelande.Pengarna som försäljningen av The Pirate bay inbringar ska placeras i en fond för att finansiera olika typer av internetprojekt runt om i världen, uppger Peter Sunde för TT.

Annons

Rekommenderade artiklar

Slutspel stundar för telekompaketet

På tisdag möts Europaparlamentet och ministerrådet i förlikningsförhandlingar om det omstridda telekompaketet. Vänsterpartiets Eva-Britt Svensson befarar tuffa förhandlingar men tänker ”inte backa en millimeter”.

Fria Tidningen

Delseger för friheten på internet

I sista stund svängde de liberala och socialdemokratiska partigrupperna och sade ja till tillägg 138 när EU-parlamentet röstade om det kontroversiella Telekompaketet. Därmed kan ingen stängas av från internet utan föregående rättslig prövning. Ändringsförslag 166, som sökte begränsa leverantörernas möjlighet att godtyckligt blockera sajter, gick däremot inte igenom.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu