Fria.Nu

Uribe favorit i presidentval

Den sittande presidenten Alvaro Uribe ser ut att gå mot en säker seger i söndagens val i Colombia. Det enda hotet är vänsterkandidaten Carlos Gaviria.

Söndagens colombianska presidentval är ett av de minst spännande på länge. Enligt opinionsundersökningarna kommer Alvaro Uribe att få över hälften av rösterna och skulle därmed slippa en andra valomgång. Hans främste rival är domaren Carlos Gaviria som ställer upp för vänsterkoalitionen PDI, med mellan 20 och 23 procent av rösterna. Den liberale kandidaten Horacio Serpa, som kom tvåa i valen 1998 och 2002, når knappt 15 procent av rösterna.

Alvaro Uribe valdes till president 2002 bland annat för sitt löfte om att krossa gerillan och skapa fred i landet. Löftet har inte infriats, men våldet har minskat och storstädernas invånare känner sig i dag säkrare. Dessutom har ekonomin förbättrats under Uribes mandatperiod, vilket har bidragit till att öka hans popularitet. I parlamentet stöds han av en ohelig allians mellan det konservativa partiet och en del liberaler. För ett par månader sedan ändrade denna allians Colombias grundlag för att tillåta omval till presidentämbetet.

Oppositionen hävdar att presidenten är auktoritär och att han har nära band till de så kallade paramilitära grupperna. Dessa grupper tillkom för att bekämpa gerillan men är mer kända för att terrorisera civilbefolkningen och utgöra en 'maffiastat' i staten. Just avmobiliseringen av paramilitärerna, som nyligen avslutades, anses vara en av Alvaro Uribes viktigaste politiska framgångar. Under de senaste två åren har 28 000 paramilitärer lagt ner sina vapen. Människorättsgrupper hävdar dock att många paramilitärer har fortsatt att verka fast under annan täckmantel.

Just Farc-gerillan har lovat att inte sabotera presidentvalet och uppmanar colombianerna att rösta på någon annan än Uribe. Farc:s ledning vet att väpnade aktioner förmodligen skulle öka stödet för presidenten, men frågan är om inte uppmaningen att rösta mot honom också gör det. Vänsterkandidaten Carlos Gaviria, som stöds av bland annat kommunistpartiet, har fördömt den väpnade kampen.

Gavirias uppsving i opinionsmätningarna är en stor framgång för vänsterkoalitionen PDI, vars tidigare största framgång var segern i Bogotás borgmästarval år 2003. Om Gaviria lyckas knipa andraplatsen kan det innebära att Colombias hundraåriga tvåpartisystem, där konservativa och liberaler gjort upp om presidentposten, börjar spricka.

Blir Alvaro Uribe omvald kommer Colombia även i fortsättningen att vara USA:s närmaste allierade i Sydamerika. Men trots det nära samarbetet med stormakten tror en del politiska bedömare att Alvaro Uribe, som ofta kallar Farc för 'knarkterrorister', kan tänka sig att förhandla fred med gerillan. Och att Farc skulle gå med på det, trots sin kritik mot presidenten.

Alvaro Uribe har föreslagit att dra tillbaka armén från någon del av landet för att där hålla fredsförhandlingar. Han lovade också att efter eventuella förhandlingar hålla val till en konstituerande församling med uppgift att skriva en ny grundlag. Gerillan skulle där kunna få ett lagligt politiskt inflytande. Även om förslaget kan ses som valfläsk innebär det att gerillan erkänns som en politisk aktör och inte längre betraktas som en terroristgrupp. Farc har ännu inte svarat på förslaget, men beslutet att inte sabotera valet kan tolkas som att gerillagruppen är frestad att ge det en chans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hård valstrid i Venezuela

Hugo Chávez utmanas hårdare än på länge i morgondagens presidentval. Motkandidaten Henrique Capriles har lanserats som "till vänster om mitten" och tar sikte på regeringens ömma punkter: kriminalitet, korruptionen och stigande levnadsomkostnader.

Fria Tidningen

Kritiserad rådfrågning inleds

I morgon börjar Bolivias regering att rådfråga de boende i nationalparken Isiboro Sécure om de vill ha en motorväg till granne. Men regeringen får stark kritik för sitt agerande.

Fria Tidningen

Flyktingkris i Sudan

Den väpnade konflikten i södra Sudan har tvingat tusentals människor på flykt. Bedömare varnar för en ny svältkatastrof.

Fria Tidningen

Sargat Mexiko går till val

ANALYS Det tidigare statsbärande partiet PRI går mot seger i söndagens presidentval. Väljarna vill pröva nya alternativ efter det misslyckade kriget mot den organiserade brottsligheten de senaste sex åren.

Fria Tidningen

Paraguay pressas efter kupp

I fredags avsatte Paraguays senat presidenten Fernando Lugo. Nu hotar Lugos allierade i Sydamerika med repressalier mot Paraguay. Landet stoppas från regionala toppmöten och sanktioner kan införas.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu