• Cecilia Chrapkowska, läkarstuderande göteborgare med bakgrund i miljörörelsen, tycker att det finns flera anledningar att ta det feministiska arbetet
Göteborgs Fria

Fi ska slussa pengar till kvinnorörelsen

Cecilia Chrapkowska från Feministiskt initiativ vill att feministisk analys ska prägla all politik. Men hon tycker också att parti-stödet är en bra anledning för att bilda ett parti:
- Det känns bra om vi kan slussa ut tiotals miljoner till feministiska gräsrotsrörelser.

Cecilia Chrapkowska, en av två göteborgare i Fi:s styrelse, vill att det blivande partiet ska leva i symbios med resten av kvinnorörelsen. Hon hoppas att feministiskt arbete av många olika slag ska få plats inom Fi. Att bara kopiera en partistruktur från de etablerade partierna rakt av är inte att tänka på.

- Dit kan vi inte gå för att hitta föreningsdemokrati. Däremot finns det mycket kunskap att hämta i kvinnorörelsen.

Feministiskt initiativ fick enligt dem själva över 2500 medlemmar på bara en vecka efter lanseringen. Nu har arbetet börjat med att bilda lokalgrupper runt om i landet och den 28 april hålls ett möte för intresserade i Göteborg.

Om föreningen blir ett parti och får över 2,5 procent i nästa val får de del av det partistöd på drygt 360 miljoner kronor som delas ut varje år. Chrapkowska tycker att det vore fantastiskt om sådana resurser

kunde gå till feministiskt arbete.

- Det skulle kännas bra mycket bättre än att de går till Kristdemokraterna, säger hon och skrattar.

Än så länge sker allt arbete i föreningen ideellt. Chrapkowska åker till mötena i Stockholm för egna pengar trots att hon lever på studiemedel och tackar gärna ja när GFT bjuder på lunch. Utöver det politiska arbetet studerar hon till läkare här i Göteborg och just den här dagen har hon för första gången stoppat ner en slang i lungorna på en patient.

Det var genom sitt engagemang i Medicinsk feministisk front hon hamnade i gruppen bakom Fi, och även i detta nya forum har hon lyft medicinska frågor. Varför får kvinnor med hjärtinfarkt vänta längre på ambulans än män? Och varför får män mer och dyrare läkemedel? Fi prioriterar de frågorna tack vare Chrapkowska, liksom hela problematiken kring att mannen betraktas som norm och kvinnan som avvikande inom medicinen.

Feministiskt initiativ har betraktats som ett enfrågeparti som bara tar ställning i 'kvinnofrågan'. Det tycker Chrapkowska är helt fel.

- Den feministiska analysen kan appliceras på precis hela det politiska fältet och på många frågor som inte betraktas som politiska i dag.

Grundläggande i den feministiska analysen är att individen, inte den heterosexuella kärnfamiljen, ska betraktas som samhällets

minsta byggsten. Därför är det självklart för Chrapkowska att driva frågan om individuell föräldraförsäkring i Fi, det vill säga att var och en av vårdnadshavarna ska ha en lika stor del av föräldraledigheten.

Chrapkowska ser inget problem i att försöka driva igenom en sådan lag trots att en klar majoritet av svenska folket verkar vara emot.

- Nej, bara vi driver frågan tydligt och öppet. Det hade varit ett demokratiskt problem om man hade mörkat och drivit andra frågor än man fått sina röster på.

Och en individualiserad föräldraförsäkring vill hon inte begränsa till att gälla två vårdnadshavare. Om fler personer vill bilda familj och dela på vårdnaden av ett barn ska de få ta del av föräldraledigheten allihop.

- Om delad föräldraförsäkring går igenom hoppas jag att det inte behöver bli så svårt att skriva lagen så att ingen familjebildning utesluts.

Feministiskt initiativ planerar inte att ha någon partiledare, eftersom de inte vill kopiera några strukturer som de ser som patriarkala. De diskuterade om de inte gick in i en patriarkal struktur bara genom att bilda ett parti och ställa upp i val, men de tyckte ändå att det fanns så mycket att göra i riksdagen att det var motiverat.

Chrapkowska ser det som ett logiskt steg i den feministiska kampen att bilda ett feministiskt parti.

- Först kämpade vi för rösträtt, men det löste inte problemen. Sedan kom stödstrumporna och krävde lika representation, men det hjälpte inte heller. Nu har vi tagit steget att bilda ett eget parti.

Och om inte det heller hjälper?

- Då har vi i alla fall erfarenheten av det också. Men jag tror inte att det fungerar i sig själv, och jag skulle bli ledsen om annat feministiskt folkrörelsearbete minskade för att vi vill gå in i riksdagen.

Lönegapet mellan kvinnor och män är naturligtvis ett viktigt ämne för ett feministiskt parti, och även om det kanske framför allt är en facklig fråga tycker Chrapkowska att det finns ett stort arbete att göra också i den lagstiftande församlingen.

- Jämställdhetslagen är bra när det gäller att garantera lika lön för lika arbete, men den är ju helt verkningslös när det gäller lika lön för likvärdigt arbete. Fast det tragiska är LOs totala fokusering på sina manliga medlemmar. 'Metall ska vara löneledande' går som ett mantra.

Chrapkowska tycker att det är facket och arbetsgivarna som i mångt och mycket har låtit dagens löneklyftor uppstå.

- Arbetsmarknadens manliga parter har en sådan stark ställning. Ett feministiskt fack kunde vara på sin plats, men det får några andra starta.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Ledarsidor stöder regeringen med 800 miljoner"

Värdet av den PR som regeringspartierna får på ledarsidor i borgerlig media kan uppskattas till minst 800 miljoner kronor om året, menar Sven Elander som har publicerat en uträkning på sin blogg.

Fria Tidningen

När blev det förbjudet att tänka efter?

”Oskyldig tills motsatsen bevisats”, brukar det heta både inom juridiken och pressetiken. Men när den anklagade är en världskändis gäller tydligen inte det.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu