Kvinnor protesterar mot Norrland som militärt övningsfält | Fria.Nu
  • Under onsdagen stod Kvinnor för fred utanför riksdagen. De informerade om och protesterade mot ett förslag om Sverige som internationellt militärt tes
Fria.Nu

Kvinnor protesterar mot Norrland som militärt övningsfält

Kvinnor för fred höll i går en manifestation mot ett förslag i regeringens proposition som behandlades i riksdagen under onsdagen. I propositionen finns ett förslag inbäddat som kan innebära att delar av Norrland hyrs ut som militärt övningsfält till länder inom EU och Nato, något som det talats mycket tyst om i mediedebatten.

Under onsdagen började riksdagen att behandla regeringens proposition Vårt framtida försvar. Efter nio timmars debatt beslöt riksdagen att skicka tillbaka försvarsfrågan till försvarsutskottet. I dag har försvars-

utskottet diskuterat frågan och riksdagen väntas fatta ett beslut under eftermiddagen.

SFT har tidigare skrivit om propositionen, som om den röstas igenom kan komma att innebära att området Vidsel i Norrbotten hyrs ut och blir Europas nya stora testområde för militär verksamhet. I går protesterade Kvinnor för fred utanför riksdagen mot förslaget. Föreningen stannade folk på gatan, frågade om de kände till förslaget och delade ut flygblad.

- Vi håller den här manifestationen för att uppmärksamma förslaget. Detta är något som folk inte har fått veta. Försvarsbeslutet har överskuggat allt annat i media, säger Bibbi Steinertz från Kvinnor för fred.

Förslaget i den över 200 sidor tjocka propositionen kommer från en statlig utredning, som alltså föreslår att lansera Vidsel i Norrbotten som internationell militär test- och övningsplats. Regeringens proposition kommenterar det kontroversiella förslaget i

utredningen med några få meningar. Bland annat skriver man: 'Utökad internationell övningsverksamhet, också på svenskt territorium, inom ramen för den säkerhetspolitiska linjen, är till gagn för svenska intressen'.

Gordana Crnugorèevic är medlem i Kvinnor för fred och en av dem som samlats i regnet och snålblåsten på Mynttorget utanför riksdagen. Nu vecklar hon ut banderollen som hon suttit i tvättstugan och sytt.

- Jag står här i dag för att försvara Sverige från att bli underkastat de stora makterna. Svenska folket har inte insett att det här är ett sätt att ta över makten, utvecklingen går gradvis. Förslaget ligger i EUs, Natos och USAs intressen, säger hon.

Bibbi Steinertz tycker att förslaget som ingår i propositionen är kortsiktigt.

- Vi har haft 200 år av fred, ska vi nu gå in i en militaristisk era för att tjäna lätta

pengar? Det handlar ju bara om business, säger hon.

Vi återkommer med beslutet på www.stockholmsfria.nu i kväll.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mahabad ska ge råd om jämställdhet i Kurdistan

Som 14-åring sattes Mahabad Qaradaghi i irakiskt fängelse på grund av sina dikter. Som kvinna, kurd och aktiv kritiker av regimen tvingades hon som 27-åring att fly irakiska Kurdistan. I Sverige har hon fortsatt sitt arbete för mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor, bland annat i den internationella organisationen Kurdish women"s project. Men i sommar flyttar hon tillbaka till Kurdistan för att arbeta som rådgivare åt Nechirvan Barzani, premiärminister i Kurdistan Regional Government, KRG.

Hon vågar tala om kvinnors rättigheter

Redan som 14-åring sattes Mahabad Qaradaghi i irakiskt fängelse på grund av sina dikter. Som kvinna, kurd och aktiv kritiker av regimen tvingades hon sedan som 27-åring att fly irakiska Kurdistan. I Sverige har hon fortsatt sitt arbete för mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor, bland annat i den internationella organisationen Kurdish women"s project. Men i sommar flyttar hon tillbaka till Kurdistan för att arbeta som rådgivare åt Nechirvan Barzani, premiärminister i Kurdistan Regional Government, KRG.

Stockholms Fria

Magnus hungerstrejkade för att få jobbet tillbaka

Den 6 december åt han en hamburgare. Därefter har han levt på vätska, blåbärssoppa och Apotekets multivitaminer. Magnus Axelsson är inne på sitt 50e strejkdygn. Sedan början av december bor han vid Klarabergsviadukten i knappt mer än en trälåda, inte större än två kvadratmeter. År 2001 förlorade han sitt jobb och nu vill han ha det tillbaka.

Stockholms Fria

Sjukskrivna kräver ursäkt från Försäkringskassan

Försäkringskassans kampanj Hela Sverige halva sjukfrånvaron fortsätter att väcka starka känslor. Några som reagerat mot tonen i kampanjen är Smärt-guiden, ett forum på nätet. I ett öppet brev kräver de nu att Försäkringskassan drar tillbaka kampanjen och vill att före detta generaldirektören för Riksförsäkringsverket Anna Hedborg ber de sjukskrivna om ursäkt. Men från Försäkringskassans håll har man inte brytt sig om att svara på brevet.

Döda havsorganismer protest mot EUs fiskeripolitik

Greenpeace överlämnade i går ett ton döda havsorganismer till EUs miljöministrar. Med 'gåvan' vill organisationen uppmana miljöministrarna att arbeta fram en plan för att säkra havsmiljöerna.

- Man måste se havet som ett ekosystem, inte bara som outtömlig resurs, säger Dima Litvinov från Greenpeace Norden.

© 2019 Fria.Nu