Döda havsorganismer protest mot EUs fiskeripolitik | Fria.Nu
  • I måndags överlämnade 60 Greenpeace-aktivister från hela Europa ett ton döda havsorganismer till EUs miljöministrar.
Fria.Nu

Döda havsorganismer protest mot EUs fiskeripolitik

Greenpeace överlämnade i går ett ton döda havsorganismer till EUs miljöministrar. Med 'gåvan' vill organisationen uppmana miljöministrarna att arbeta fram en plan för att säkra havsmiljöerna.

- Man måste se havet som ett ekosystem, inte bara som outtömlig resurs, säger Dima Litvinov från Greenpeace Norden.

De döda havsorganismerna som på måndagen lämnades över till miljöministrarna är enligt Greenpeace bifångsten från ett två timmar långt drag med bottentrål i Nordsjön. Ett ton döda krabbor, musslor, bläckfiskar, rockor och plattfisk tippades med en lastbil av utanför EU-rådets ministerbyggnad.

Sådan bifångst, som kan utgöra så mycket som 90 procent av den totala mängden fångst, kastas varje dag tillbaka död i havet, enligt Greenpeace.

EUs miljöministrar diskuterade under måndagen hur den marina miljön ska skyddas. Men miljöministrarnas röster väger inte tungt, anser Greenpeace.

- Miljöministrarna är egentligen helt maktlösa när det gäller chansen att påverka den marina miljön, säger Dima Litvinov från Greenpeace Norden till SFT.

Han menar att miljöministrarna körs över av bland annat fiskeriministrarna, som hanterar fiskefrågor inom EU. Resultatet blir att fiskeriministrarna, som företräder intressen inom fiske- och oljeindustrin, inte tar hänsyn till havens miljö.

Har miljöministrarna för lite att säga till om i förhållande till fiskeriministrarna, när det gäller den marina miljön?

- Jag vill inte kategoriskt säga att det är ett problem. Men det är viktigt att miljö- och fiskeriministrarna samarbetar, säger Lena Sommestad genom sin pressekreterare Anna Larsson.

Nu vill Greenpeace att miljöministrarna får ett starkt, lagligt instrument som utgår ifrån skyddet av havets ekosystem och inte från dem som brukar haven. Greenpeace kräver också ett stopp mot överexploateringen av haven och kräver marina reservat.

I går kom miljöministrarna fram till att man inom EU måste arbeta fram en balans mellan produktion och skydd av havsmiljöerna. EUs ministrar välkomnade också ett förslag från EU-kommissionen att ta fram en marin strategi som både EUs miljöministrar och fiskeriministrar kan ställa sig bakom, enligt miljöminister Lena Sommestads pressekreterare.

Under tisdagen möts EUs fiskeriministrar i Bryssel för att diskutera fångstkvoter och regleringar inom fiskeripolitiken. Sveriges jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist är en av dem som kommer att närvara.

Enligt hennes pressekreterare Anders Teljebäck är Sveriges linje att arbeta för ett hållbart fiske över tiden och skydda de arter som är hotade, bland andra torsken.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mahabad ska ge råd om jämställdhet i Kurdistan

Som 14-åring sattes Mahabad Qaradaghi i irakiskt fängelse på grund av sina dikter. Som kvinna, kurd och aktiv kritiker av regimen tvingades hon som 27-åring att fly irakiska Kurdistan. I Sverige har hon fortsatt sitt arbete för mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor, bland annat i den internationella organisationen Kurdish women"s project. Men i sommar flyttar hon tillbaka till Kurdistan för att arbeta som rådgivare åt Nechirvan Barzani, premiärminister i Kurdistan Regional Government, KRG.

Hon vågar tala om kvinnors rättigheter

Redan som 14-åring sattes Mahabad Qaradaghi i irakiskt fängelse på grund av sina dikter. Som kvinna, kurd och aktiv kritiker av regimen tvingades hon sedan som 27-åring att fly irakiska Kurdistan. I Sverige har hon fortsatt sitt arbete för mänskliga rättigheter och kvinnorättsfrågor, bland annat i den internationella organisationen Kurdish women"s project. Men i sommar flyttar hon tillbaka till Kurdistan för att arbeta som rådgivare åt Nechirvan Barzani, premiärminister i Kurdistan Regional Government, KRG.

Stockholms Fria

Magnus hungerstrejkade för att få jobbet tillbaka

Den 6 december åt han en hamburgare. Därefter har han levt på vätska, blåbärssoppa och Apotekets multivitaminer. Magnus Axelsson är inne på sitt 50e strejkdygn. Sedan början av december bor han vid Klarabergsviadukten i knappt mer än en trälåda, inte större än två kvadratmeter. År 2001 förlorade han sitt jobb och nu vill han ha det tillbaka.

Stockholms Fria

Sjukskrivna kräver ursäkt från Försäkringskassan

Försäkringskassans kampanj Hela Sverige halva sjukfrånvaron fortsätter att väcka starka känslor. Några som reagerat mot tonen i kampanjen är Smärt-guiden, ett forum på nätet. I ett öppet brev kräver de nu att Försäkringskassan drar tillbaka kampanjen och vill att före detta generaldirektören för Riksförsäkringsverket Anna Hedborg ber de sjukskrivna om ursäkt. Men från Försäkringskassans håll har man inte brytt sig om att svara på brevet.

Kvinnor protesterar mot Norrland som militärt övningsfält

Kvinnor för fred höll i går en manifestation mot ett förslag i regeringens proposition som behandlades i riksdagen under onsdagen. I propositionen finns ett förslag inbäddat som kan innebära att delar av Norrland hyrs ut som militärt övningsfält till länder inom EU och Nato, något som det talats mycket tyst om i mediedebatten.

© 2019 Fria.Nu