Fria.Nu

Murar kan inte stoppa utvecklingen

Palestinas president fick visa upp sig för folket i nattmössa och pyjamas. Man ville visa att han lever och att han inte är så sjuk. Yassir Arafat har varit inlåst i över två år. Han har blivit hotad och beskjuten. Hans palats är sönderbombat och övergivet. Nu ligger han på ett franskt militärsjukhus, och det ser ut som om livskraften rinner ur honom.

- I Ramallah säger de att vi inte behöver oroa oss för presidentens hälsa, säger en israelisk man i radio. Men vi är inte oroliga. Terroristen får gärna dö.

- En katt har nio liv, svarar en palestinier. Men vad händer sedan?

Han menar att presidenten, liksom en katt, kan överleva många faror. Men en dag kommer han att dö, och vad händer då med Palestina?

Israels parlament har beslutat att de israeliska bosättningarna i Gaza ska bort. Bosättarna ska flytta till Västbanken i stället. Varje bosättare ska få 200 000 dollar av den amerikanska staten för att flytta. Palestinierna vill inte ha israeliska bosättningar på Västbanken heller. Men USAs president Bush tycker att det är en bra plan. Han tycker att det mesta som Israels regering hittar på är bra.

USA har lovat att bomba Syrien och Iran. Israel behöver inte oroa sig för att bli angripet. Men det kan bli mycket bråk i Israel. Människorna som bor i bosättningarna i Gaza är arga. De demonstrerar i Jerusalem, med facklor, plakat och orange

kläder. På plakaten står det: 'Judar fördriver inte judar' och 'Sharon splittrar folket'. Militären och polisen står förberedda med kravallstaket. Den israeliska högern är ursinnig. Många rabbiner har sagt till militären att vägra lyda order. Och de har sagt att om någon försöker skjuta premiärministern igen, kan de inte hindra det. Några säger att det kanske blir inbördeskrig.

Vågar Israels premiärminister göra bosättarna och högern så arga igen? Vågar han låta palestinierna ha sitt land i fred? Kommer någon annan premiärminister i Israel att våga? De kommer nog att tänka efter noga först.

Samtidigt planerar Israel. Hur blir det med ett Palestina utan Arafat? Israeliska media talar hoppfullt om att Abu Masen kanske blir president. Abu Masen skulle lyda Israel, tror de. Men kanske är det bara de israeliska mediernas dröm. Palestinierna är trötta efter fyra års kamp. Men de kommer inte att låta israelerna vara säkra bakom sin mur.

Varken Israel eller Palestina får som de vill. Men medan Palestinas president tynar bort i Frankrike, medan Israels höger exploderar, förstår ändå allt fler att israeler och palestinier måste lösa problemen tillsammans.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Den oberoende journalistiken och dess fiender i Israel

Den 10 september 2001 kommer israeliska ambassadens pressansvarige in på TTs redaktion i Stockholm. Han hälsar vänligt och sätter sig med reportrarna för att över en kaffe diskutera Israel och rapporteringen. Han förklarar att de har noggrann koll på all svensk press, och berättar i förtroende att ambassaden för första gången fått i instruktionen från Jerusalem att 'medierna är det viktigaste'. Kort därefter drar kampanjen igång på allvar.

Livet efter Arafat

Det sönderskjutna palestinska högkvarteret är nu återigen belägrat. Med kameror, parabolantenner och skottsäkra bilar är det nu världspressen som intagit sina positioner på de intilliggande hustaken. I över tio dagar har de hållit stånd och rapporterat om den senaste utvecklingen i presidentens dagliga död och återuppståndelse.

Ramallah tar hysterin med ro

Arafats sönderskjutna högkvarter är nu återigen belägrat. Med kameror, parabolantenner och skottsäkra bilar är det denna gång den otåliga världspressen som tagit sina positioner på de intilliggande hustaken. I över tio dagar har de hållit stånd och rapporterat om den senaste utvecklingen i presidentens dagliga död och återuppståndelse.

Stora val, små skillnader.

En orange massa väller in över centrala Jerusalem. Med facklor och plakat rör den sig mot Ariel Sharons avspärrade bunker. Militär och polis står förbered med en provisorisk järnmur mot de orangebeklädda bosättarna, som alltför väl minns Yitzhak Rabins förräderi och utmäta straff. 'Judar fördriver inte judar' står det att läsa på plakat, 'Sharon splittrar folket' på andra flankerade av sönderslitna blödande Davidstjärnor.

Världens största fängelse

Israel har invaderat Gaza den senaste veckan. Cirka hundra personer har dött. Nu har Israel och USA nästan inga vänner i världen. FN säger att det sker övergrepp på civila och att man har dödat cirka 30 barn. Men när de andra länderna i säkerhetsrådet ville fördöma att Israel har gått in i Gaza lade USA in sitt veto.

© 2024 Fria.Nu